четвер, 3 грудня 2020 р.

9 клас Урок 24

 

Тема уроку. Створення та налагодження діаграм різного типу.




Визначення діаграм.
Діаграма (з грец. - креслення)  – це графічне зображення, у якому числові дані подаються геометричними фігурамиЗ усіх типів діаграм найчастіше використовують гістограмиграфікикруговілінійні і точкові діаграми.
Діаграми в Excel будуються на основі даних, поданих в електронній таблиці.
Розглянемо основні об’єкти діаграми

2. Типи діаграм.

В Excel 2010 можна побудувати діаграми різних типів: стовпчаста, лінійчата, секторна, гістограма, з областями, точкова, біржова, поверхнева, кільцева, бульбашкова, пелюсткова. Кожний із цих типів діаграм має кілька видів.

Вибір типу діаграми визначається завданнями, які розв’язуються при її створенні. Один із типів діаграм є стандартним, тобто він використовується за умовчанням при створенні діаграм. Зазвичай стандартної діаграмою є плоска гістограма. Для того, щоб вибрати тип діаграми, потрібно викликати контекстне меню на діаграмі, яку потрібно змінити, і вибрати команду "'Змінити тип діаграми".

Стовпчасті діаграми.

Стовпчасті діаграми доцільно створювати тоді, коли потрібно порівняти значення кількох наборів даних, графічно зобразити відмінності значень одних наборів даних порівняно з іншими, показати зміни даних з плином часу. Дані (зазвичай) відображаються у вигляді прямокутників.
До типу діаграм Стовпчаста належать такі види: гістограма, об’ємна гістограма, циліндричні діаграми, конічні діаграми, пірамідальні діаграми. 

Секторні діаграми.

Секторні діаграми доцільно використовувати тоді, коли потрібно відобразити частини одного цілого, порівняти співвідношення частин і частин до цілого. Дані відображаються у вигляді секторів круга.

Гістограма Дані відображаються у вигляді вертикальних смугНайбільш поширений тип. В Excel використовується за умовчанням. Подана у такому виглядіоб’ємна, з накопиченням і нормована на 100 %.

Лінійчата Дані відображаються у вигляді горизонтальних смугВикористовується під час порівняння величин за один проміжок часу та у випадках, коли підписи категорій надто довгі. Подана в такому виглядіоб’ємна, з накопиченням і нормована на 100 %

Конічнациліндрична й пірамідальна

Привабливі тривимірні варіанти гістограми та лінійчатої діаграми

Графік Дані відображаються у вигляді точокщо з’єднані між собою лініямиЦей тип діаграм використовується для відображення зміни даних у часі. Подана у такому виглядіоб’ємна і з накопиченням

 З областями 
Подібна до графікатільки область під лінією зафарбованаВикористовується для відображення великої кількості точокМає такі різновидиоб’ємна і з накопиченням

Кругова 

Відображає один ряд чи категорію данихВикористовується для того, щоб показатискільки відсотків складає кожна точка даних від загальної величин

Цей тип діаграм поданий такими видами: об’ємнарозрізнавторинна і коловаВторинні діаграми використовуються у тих випадках, коли частину елементів необхідно відокремити від загальної суми і подати їх в окремій коловій діаграмі або гістограмі

Кільцева 

Схожа на коловуВикористовується для відображення відсотка від загальної суми, але для кількох рядівДані відображаються у вигляді кілецьМожливе створення розрізної кільцевої діаграми

Точкова Відображає маркери для кожної точки данихЗастосовується для відображення розподілу данихщо часто використовуються у наукових роботах.

Подана такими видами: тільки точки; точки, сполучені згладжувальними лініями; точки, сполучені відрізками

Бульбашкова Нагадує точкову діаграму, в якій для кожної точки відображається мітка. Чим більше значеннятим більша бульбашкаМоже бути подана в об’ємному вигляді

Біржова Використовується для відображення зміни курсу біржових цін. Подана такими різновидами: для вибору з трьох значень (найвищий курс, найнижчий курс і курс закриття), для вибору з чотирьох значень (курс відкриттянайвищий курс, найнижчий курс, курс закриття), ще для одного набору з чотирьох значень (об’єм, найвищий курс, найнижчий курс і курс закриття) та для вибору з п’яти значень (об’єм, курс відкриття, найвищий курс, найнижчий курс і курс закриття)
Поверхня Подібно до топографічних карт, ця діаграма відображає «підвищення» та «розпадки» для сукупності данихРізновид цього типу діаграм — контур

Пелюсткова  

Вісь значень подана променямищо виходять із спільного центра, а точки даних сполучені відрізкамиутворюючи структуру, що нагадує павутиння.

Можливий варіант діаграми з полями.

В Excelкрім 14-ти стандартних типів діаграміснує іще 20 нестандартних.

3. Створення діаграм

Щоб побудувати діаграми потрібно виділити клітинки, вміст яких ви хочете побачити на діаграмі або підписів на осях координат, а потім вибрати вкладку Вставлення і в групі Діаграми вибрати потрібний тип діаграми та вид. Або відкрити вікно Вставлення діаграми вибором кнопки відкриття діалогового вікна  цієї самої групи.


 

Діаграми можна розміщувати прямо в аркуші поряд з даними, котрі використовувались для побудови діаграми. Такі діаграми називаються впровадженими. Крім того, діаграма може займати в книзі окремий лист, який називається діаграмним листом.
Незалежно від того, яким чином була створена діаграма, вона завжди зв'язана з даними листа. При зміні даних діаграма буде автоматично оновлюватися.



4. Редагування діаграми.

Створену діаграму можна в будь-який момент змінитиРедагування діаграми полягає в:

ü зміненні способу формування ряду даних: з даних рядка або даних стовпця;

ü зміненні діапазону клітинок, за даними яких будується діаграма;

ü зміненні типу, виду або макету діаграми;

ü вставленні, переміщенні, видаленні або зміненні назв діаграми і осей, легенди, підписів даних тощо;

ü зміненні відображення осей і сітки;

ü редагуванні окремих обєктів діаграми та ін.

Діаграму можна надрукувати. Діаграма, розташована на окремому аркуші, друкується як окрема сторінка. Діаграма, розташована на аркуші з даними, може бути надрукована разом з даними аркуша або на окремій сторінці.

Хвилинка релаксації «Промінчик сонця».

Щоб виробити в собі гнучкість мислення, нам не зава­дить «прочистити» свій мозок.
Заплющте очі. Уявіть собі, що тоненький промінчик сонця пробився крізь вікно, увійшов в одне ваше вухо і вийшов з іншого. Він натягнувся, як золота ниточка. Візьміть двома руками його кінчики, що ви­глядають із ваших вух і рухайте промінчик вліво — впра­во, швидко-швидко.
Розплющте очі. Голова стала легкою, розум чистим і світ­лим.

Узагальнення і закріплення нового матеріалу

а) Повторення правил техніки безпеки

Інструктаж з БЖД.

Виконання комплексу вправ для зняття зорової втоми (Варіант 2).

Учні виконують практичне завдання  Створення діаграм в Microsoft Excel 2010

1.   Завантажте табличний процесор Microsoft Excel 2010.

2.   Збережіть електронну таблицю:

D:/Навчання/ 8 клас/Власне прізвище Діагама Excel.xlsx

3.   На Аркуші 1 створіть таблицю за зразком:

Порядок виконання:

1) Введіть необхідні дані, починаючи з комірки А2.
2) Задайте ширину стовпців подвійним клацанням на межі між стовпцями.
3) Виділіть блок комірок A1:D1 та за допомогою кнопки  об’єднайте. Введіть заголовок Реалізація продуктів харчування через мережі великих магазинів (у кг на людину за рік)
4) Перейменуйте аркуш книги з Аркуш 1 на Продукти харчування (права клавіша миші, команда Перейменувати).
5) Побудуйте Об’ємну секторну діаграму, яка відображає  реалізацію м’яса різних країн за   рік. Виділіть назви країн і м’ясо Þ Вставляння Þ блок команд  Діаграми  Секторна Þ Об’ємна секторна діаграма Þ перемістіть діаграму праворуч від таблиці.
6) Побудуйте стовпчикову діаграму, яка відображає реалізацію продуктів харчування через мережі великих магазинів (у кг на людину за рік Україні. Розмістіть її нижче від таблиці.
7) Побудуйте пелюсткову діаграму, яка відображає реалізацію продуктів харчування, а саме: риба і морепродукти та зернові  через мережі великих магазинів (у кг на людину за рік). Розмістіть її нижче від таблиці.
8) Збережіть зміни, закрийте електронну таблицю.

VIIДомашнє завдання:

Опрацювати відповідний параграф підручника, конспект уроку.


Немає коментарів:

Дописати коментар