середа, 30 вересня 2020 р.

11 клас Урок 2

 Тема. Системи автоматизо­ваного проектування (САПР). Галузі застосування та можливості системи автоматичного проектування (САПР). Струк­тура САПР. 

На багатьох сучасних підприємствах використовуються системи автоматизованого проектування, або САПР. Існує велика кількість постачальників подібних рішень. Функції і можливості даних систем проектування, зокрема представлених спеціалізованим ПО відповідного призначення, можуть бути самими різними. У чому полягає сутність САПР? Які нюанси розробки даних систем?

Image

Що це системи автоматизованого проектування?

САПР - це автоматизовані системи, які покликані реалізовувати ту чи іншу інформаційну технологію здійснення проектування. На практиці вони являють собою технічні системи, що дозволяють, таким чином, автоматизувати, забезпечити незалежне від людини функціонування процесів, що становлять розробку проектів. Залежно від контексту під САПР може розумітися:

- програмне забезпечення, що використовується в якості основного елемента відповідної інфраструктури;

- сукупність кадрових і технічних систем (включаючи ті, що передбачають залучення САПР у вигляді ПО), що застосовуються підприємством з метою автоматизації розробки проектів.

Таким чином, можна виділити більш широку і вузьку трактування терміна, про який йде мова. Складно сказати, яка з них застосовується в бізнесі частіше, все залежить від конкретної сфери використання САПР, тих завдань, які покликані вирішувати дані системи. Наприклад, в контексті окремо взятого виробничого цеху під САПР, ймовірно, буде розумітися конкретна програма для автоматизованого проектування. Якщо мова йде про стратегічне планування розвитку підприємства, дане поняття буде, ймовірно, відповідати більш масштабної інфраструктурі, задіяних з метою підвищення ефективності розробки різних проектів. 

11 клас Технології Урок 1

 Тема уроку. Поняття проектування. Основні поняття та принципи проектування. Рівні проектуван­ня. Стадії проектування

  Вступ. Етапи проектування

Виконання будь-якої роботи, особливо творчої, відбувається за певним планом. Виконується необхідна документація та подається необхідна інформація про процес створення  виробу. Ця діяльність має назву – проект.

На виробництві під проектом розуміють сукупність документації, яка необхідна для реалізації задумки. Над виробничим (промисловим) проектом працюють фахівці: інженери, дизайнери, технологи, економісти тощо. Виробничий проект – це комерційний продукт, який можна продавати та купувати.

Навчальний проект передбачає не лише створення ідей, документації, а й виготовлення та випробування виробу.

Проект передбачає створення ідеї нового виробу, виготовлення його та оформлення відповідної документації. Виконання проекту визначається етапами та стадіями проектування. Коротко розглянемо їх.

На першому етапі, організаційно-підготовчому, виконується підготовча робота до виконання творчої роботи та виготовлення виробу. Визначається завдання (виріб) для проектування та доцільність виконання проекту. Формулюються вимоги до проектованого виробу. Створюється банк ідей та пропозицій.

На конструкторському етапі виконується основна творча діяльність: вироблення власних ідей та вибір остаточного варіанту, розробка ескізів та креслень деталей, розробка ескізів оздоблення, розробка технологічного процесу у вигляді таблиць.

Третій етап, технологічний, передбачає виготовлення виробу згідно плану виконання роботи та технологічної послідовності виготовлення деталей та виробу в цілому. Під час виконання етапу в технологічну послідовність можуть вноситися необхідні корективи, які зазначаються у відповідному місці. Корективи можуть вноситися відносно інструментів та пристосувань, більш раціональної послідовності тощо.

Останній етап, заключний, найменший за обсягом часу. По-перше, слід виконати випробування виготовленого виробу на відповідність поставленим вимогам та написати висновок. По-друге, відбувається презентування проекту та підводяться підсумки.

Етапи та стадії проектування



Перший етап – організаційно-підготовчий.

Стадії:

·        розробка плану виконання проекту;

·        пошук виробу;

·        обґрунтування проекту на виріб;

·        формування банку ідей.

Другий етап – конструкторський.

Стадії:

·        вироблення ідей та варіантів;

·        складання ескізного малюнка остаточного варіанту виробу;

·        виконання ескізів деталей проектованого виробу;

·        вибір конструкційних матеріалів;

·        розробка технологічної послідовності виготовлення виробу;

Третій етап – технологічний.

Стадії:

·        виконання технологічних операцій, передбачених технологічним процесом з дотриманням технологічної, трудової дисципліни, культури праці.

Четвертий етап – заключний.

 Стадії:

-       порівняння і випробування проектованого виробу, порівняння виготовленої конструкції із запланованою.

-       презентація творчої діяльності та проектовано виробу.



Нижче наведемо орієнтовний зміст проекту (пояснювальної записки, документації).

Варіант 1.
Зміст
1.   Організаційно-підготовча частина
1.1               Історичні відомості
1.2               План виконання проекту
1.3               Обґрунтування проекту на виріб
1.4               Створення банку ідей та виробів-аналогів
1.3.             Аналіз виробів-аналогів
2.     Конструкторська частина
2.1 Складання ескізного малюнка та ескізів деталей остаточного варіанту виробу, складання композиції виробу,
2.2        Вибір конструкційних матеріалів
2.3        Розробка технологічної послідовності виготовлення виробу,
3      Заключна частина
3.2       Економічний розрахунок.
3.3       Порівняння і випробування проектованого виробу. Висновки.

 

Варіант 2.

Зміст

1.         Вступна частина

1.1       Історичні відомості

1.2       План виконання проекту

1.3       Вимоги до проектованого виробу

2.           Основна частина

2.1       Аналіз виробів-аналогів

2.2       Конструювання власного виробу

2.3       Технологічна послідовність виготовлення виробу

2.4       Розрахунок собівартості виробу

3.           Висновки

4.           Додатки

 

 

Слід відмітити, що запропоновані варіанти змісту є орієнтовними і можуть містити зміни. Деякі пункти змісту за потреби слід укрупнювати, деякі, навпаки, розбивати на більш дрібні підпункти.

 

Приклад. Пункт «Конструювання власного виробу» можна розділити на декілька. Перший має назву «Загальний вигляд та специфікація», другий – «Ескізи деталей», третій – «Композиції оздоблення деталей».

 

Можна додати, наприклад, пункт з теоретичними відомостями про конструкційні матеріали або цікавою технологією виготовлення окремих деталей.


вівторок, 29 вересня 2020 р.

4 клас Урок 5

 Тема уроку. Робота в середовищі графічного редактора: змінювання зображень з використання функцій обертання, зміна кольору фігур та кольору фону

Фарби, кольори, малюнки!  Скільки їх у нашому житті. Побачених у книжках, намальованих у альбомах аквареллю та олівцями. А як же комп’ютер? Чи вміє він малювати? Звичайно так. Ця машина може все! За допомогою комп’ютера можна створити безліч малюнків. Адже для малювання існує безліч програм. Хочете навчитися малювати не олівцем та фарбами? Як? Зараз ми все дізнаємось і всьому навчимося! 

Вивчення нового матеріалу.

Розповідь учителя з елементами демонстрування презентації.

Графічні зображення, які створено або опрацьовано за допомогою комп’ютера, називають  комп’ютерною графікою. В сучасному світі на кожному кроці ми зустрічаємо результати роботи з комп’ютерною графікою. Сьогодні вже ніхто не малює афіші за допомогою фарб та олівців, ніхто не робить аплікації для створення рекламного оголошення, при створенні фотографій вже не потрібно мати «темну» кімнату. Чому? Тому що все можна зробити краще і швидше за допомогою інструментів графічних редакторів, тобто за допомогою комп’ютерної графіки. 

 Як ми пам’ятаємо інформація на комп’ютері зберігається у вигляді файлів. Графічна інформація зберігається у вигляді графічних файлів. Графічні файли даних бувають статичними та анімаційними.

В залежності від цього розрізняють:

v Статичну графіку:
Ø Малюнки;
Ø Фотографії;
Ø Схеми;
Ø Креслення;
Ø Діаграми;
Ø Тощо;
v Анімаційна графіка:
Ø Анімація;
Ø Відео.

Щоб працювати з графічними файлами необхідні спеціальні комп’ютерні програми. Це і є  графічні редактори. Це комп’ютерні програми, які надають можливість створювати й редагувати зображення та зберігати їх для подальшого використання. 


  Графічний редактор Paint входить у стандартний набір програм Windows і знаходиться за адресою: Пуск       Все програми       Стандартные        Paint. З ним ми сьогодні і будемо працювати.

 Пригадаємо  елементи вікна цієї програми:

Головне меню:

  • ·      Файл – робота з графічними файлами (створення,відкриття, збереження, друкування);
  • ·        Правка – редагування малюнку за допомогою інструментів;
  • ·        Вид – управління зображенням деяких елементів вікна;
  • ·        Рисунок – обробка малюнка (встановлення розмірів, нахилів, поворотів);
  • ·        Палитра – завантаження, зміна, збереження палітри кольорів;
  • ·        Справка – виклик довідкової інформації. 

А сьогодні ми ближче познайомимося з такими інструментами як:
  • Повернути - для обертання зображень
  •  Заливка - для зміни кольору фігури та кольору фону
 Потренуємося використовувати ці нові для нас та такі важливі інструменти.

середа, 23 вересня 2020 р.

10 клас Технології Урок 2-3

 Тема уроку. Визначальні риси підприємництва. Функції пі­дприємництва. Найвідоміші підприємці світу. Основні форми підприємництва та їх класифі­кація

Підприємництво — це вільна, самостійна та ініціативна господарська діяльність громадян, спрямована на отримання прибутку і здійснюється на власний ризик.

Якщо діяльність осіб не пов'язана з отриманням прибутку, то вона не може вважатися підприємницькою. Можливість і обов'язковість отримання певного зиску — головне, що вирізняє підприємця серед інших агентів суспільно корисної діяльності.

Визначальні риси підприємництва

Підприємець — самостійний агент ринку, котрий діє на свій страх і ризик, під особисту відповідальність за результати бізнесової діяльності.

Риси підприємця (за Й. Шумпетером):

  • 1) намагання виготовляти нові блага або надавати нові якості благам, які виробляють;
  • 2) прагнення до освоєння нового ринку збуту;
  • 3) використання нових видів сировини або напівфабрикатів, запровадження нових методів виробництва;
  • 4) здійснення відповідної реорганізації виробництва.

Умови успіху підприємницької діяльності
Сторінками історії
Найвідоміші підприємці світу

Акіо Моріта (1921—1999) — японський підприємець, співзасновник транснаціональної корпорації Sony (Sony Corporation), яка випускає високотехнологічні товари в галузі електроніки

Білл (Вільям Генрі) Гейтс (нар. 1955 р.) — американський бізнесмен, інвестор, співзасновник і голова ради директорів корпорації Microsoft, найбільшої компанії з розробки програмного забезпечення для ПК

Стів (Стівен Пол) Джобс (1955—2011) — американський підприємець та винахідник; засновник і голова корпорації Арріе Inc., виробника побутової електроніки та розробника програмного забезпечення й онлайн-сервісів

Генрі Форд (1863—1947) — засновник корпорації Ford Motor, перший віце-президент Співтовариства автомобільних інженерів SAE

Хелена Рубінштейн (1872—1965) — засновниця косметичної лінії та мережі магазинів у США, Франції, Великобританії


Мері Кей Еш (1918—2001) — засновниця компанії Mary Kay, вважається найуспішнішою жінкою-підприємницею в історії США


Ів Роше (1930—2009) — французький підприємець, засновник однойменної компанії з випуску доступної для широкого споживача косметичної продукції

Це цікаво

Наймолодші підприємці світу

• Марк Цукерберг, навчаючись у Гарварді, створив програмне забезпечення, яке стало найпопулярнішою у світі соціальною мережею Facebook. Згодом Цукерберг залишив коледж і став генеральним директором компанії. Сьогодні Facebook налічує 500 млн користувачів і є одним з найуспішніших веб-сайтів за всю історію інтернету, а Марк Цукерберг є наймолодшим в історії мільярдером.


• Джейсон О'Ніл — імовірно, найуспішніший бізнесмен віком до 10 років. У 9 років він придумав Pencil Bugs — кумедні насадки у вигляді жучків на кінець олівця, фломастера або ручки. Ці жучки, що обвивають олівці своїми чорними тільцями, з антенами і маленькими очима, були знімними, щоб можна було користуватися гумкою.

• Фрейзер Доерті з Шотландії почав виготовляти джеми у віці 14 років і вже у 16 років залишив школу, щоби працювати над своїм джемовим бізнесом на повну силу. Сьогодні його компанія SuperJam продає близько 500 тис. банок на рік, що становить майже 10 % ринку джему Великобританії.

У 1965 р. Фред Де Люка розпочав ресторанний бізнес Subway у 17 років, щоб заробити на навчання в коледжі. Спочатку він відкрив кіоск з продажу сандвічів. Сучасний Subway — це мережа ресторанів швидкого обслуговування, яка налічує 33 455 закладів по всьому світу і працює за принципом франчайзингу.

Мет Мулленвег почав створювати WordPress у віці 19 років. Також він створив Automattic (бізнес-проект на основі WordPress) і знаменитий Akismet — для боротьби зі спамом. У віці 24 років цей талановитий програміст звільнився з компанії CNET для того, щоб повністю зосередитися на розробці блогового двигуна WordPress.

Ваніс Букхольц, 13-річний бізнесмен із Каліфорнії у 7 років відкрив підприємство з утилізації сміття My ReCycler і став наймолодшим еко-підприємцем в історії. Ганяючи містом на велосипеді з причепом, хлопець збирає сміття і відвозить його додому для сортування, розкладаючи на категорії: скло, метал, пластмаса. У міру накопичення вторсировини вантажівка відвозить її на сміттєпереробний завод. За 5 років підприємство My ReCycler зібрало 3,5 тонни сміття.


• Виходець з Індії Сухас Гопінат у 14 років заснував компанію Globals Inc., що спеціалізується на створенні веб-додатків, програмних продуктів для шкіл, веб-дизайні та наданні аутсорсингових послуг, і потрапив до Книги рекордів Гіннеса як наймолодший голова ради директорів і веб-розробник. Нині офіси Globals Inc. є в 11 країнах світу, а щорічний оборот компанії становить понад $ 100 млн.

• 16-річна американка Ліндсей Філіпс придумала випускати шльопанці зі змінними ремінцями — однотонними та строкатими, на ґудзиках та застібках-«липучках». Виявилося, що це не лише зручно, а й вигідно. Нині в компанії Lindsay Phillips, яку у 2007 р. організувала юна підприємниця, працює 35 співробітників, а її дохід становить близько 30 млн доларів на рік. Вартість пари шльопанців становить $ 35, а додаткових ремінців — $ 12.



четвер, 17 вересня 2020 р.

10 клас Урок 7

 Тема уроку. Комп'ютерне моделювання об'єктів і процесів. Комп'ютерний експеримент

Опрацювати компютерну презентацыю за посиланням

ОПРАЦЮЙ

                        



Перевірте свої знанння



9 клас Урок 6

 

Тема уроку. Захист даних. Шкідливі програми, їх типи, принципи дії і боротьба з ними.

 Матеріал до уроку

Виконайе вправу


                                          

Фізкультхвилинки

 Руханка "То не є проблема"

Нейропсихологічна гра «Роби як Лорі»


Фізкультхвилинка Robot Dance


Руханка «Танець маленьких каченят»




 Міні-діско під I like to move it


Фізкультхвилинка «Райдуга»



Фізкультхвилинка "Україно, ми твоя надія"


Фізкультхвилинка

Фізкультхвилинка

Фізкультхвилинка


Фізкультхвилинка


Фізкультхвилинка






Дихальна гімнастика

Релаксація



Фізкультхвилинка








середа, 16 вересня 2020 р.

9 клас Урок 5

Тема уроку. Захист даних. Шкідливі програми, їх типи, принципи дії і боротьба з ними.

Усі ми користуємося послугами звичайної пошти. А чи замислювалися ви, як скануються і досліджуються поштові відправлення і посилки спеціальними службами? А як захиститися від «бомб», які розповсюджуються Інтернетом у вигляді шкідливих сайтів, програм, спаму тощо? Про це ви дізнаєтеся на уроці. 
Безпека в інтернеті- дуже важлива проблема нинішнього часу. І стосується вона всіх, від дітей до пенсіонерів. Вона стає все актуальнішою у зв'язку з масовим приходом в інтернет користувачів, майже, а то і зовсім, чи не підготовлених до погроз, їх чекають. Адже страждає не один користувач, а й багато інших, об'єднані в одну глобальну структуру.
Небезпеки, що підстерігають нас в мережі.
Якщо сказати коротко, то існують дві основні можливості того, як може ваш комп'ютер стати жертвою. Перше - ви самі, мандруючи по різних сайтах або встановлюючи програмне забезпечення з неперевірених джерел, а іноді і з перевірених, заражаєте свій комп'ютер. Друге - можлива також ситуація, коли зловмисники навмисно, за допомогою, наприклад, троянських програм або вірусів, роблять ваш пристрій джерелом небезпеки.
В результаті всього цього комп'ютер, іноді навіть таємно від свого власника, починає виконувати розсилку спаму, бере участь в DDoS-атаках на різні сайти, краде паролі. Буває й так, що провайдер змушений примусово відключити такий пристрій від глобальної мережі. Виходить, що якщо користувач не обізнаний про те, що являють собою основи безпеки в мережі Інтернет, доведеться йому важко.
Навіщо потрібен зловмисникам доступ до комп'ютера користувача.
Даремно звичайний користувач думає, що його комп'ютер нікому не потрібен. Це раніше хакери часто писали віруси просто заради інтересу, зараз же це робиться майже завжди з комерційною вигодою. Років 20 тому назад зловмисник отримував задоволення від того, що міг просто відформатувати жорсткий диск. Або зробити так, що при включенні комп'ютера замість стандартного робочого столу з'являться які-небудь прикольні картинки. Зараз же вони роблять все можливе, щоб власник ПК якомога довше не знав про те, що його пристрій заражено і таємно від нього виконує додаткові функції.
Для чого все це робиться? Крім того, про що було сказано вище, хакери намагаються отримати доступ до ваших електронної пошти, гаманцях, аккаунтам в соціальних мережах, форумах. Трапляється так, наприклад, що ви лягаєте спати з 2 000 гривні на електронному гаманці, а вранці отримуєте СМС-повідомлення про те, що грошей на ньому вже немає. А з пошти всі ваші контакти, та й не тільки, отримують спам-листи, а то ще й трояни. Хакери можуть об'єднати безліч заражених комп'ютерів в єдину потужну мережу, провести DDoS-атаку навіть на потужні державні сервери. З самого простого, але також приносить гроші: заблокують роботу операційної системи і вимагатимуть гроші за усунення проблеми
Як зловмисники проникають у комп'ютер? Детальна інформація.
Для того щоб зламати захист ПК, навіть якщо вона є, хакери застосовують цілий ряд способів, і користувачі даремно думають, що, просто встановивши антивірус, вони позбулися небезпеки, наприклад, підчепити шкідливу програму. Тому, перш ніж шукати інформацію про те, як правильно дотримуватися безпеку в мережі Інтернет, потрібно зрозуміти, а звідки беруться віруси і трояни


11 клас Модуль База Даних Урок 4

 Тема уроку. Поняття сутності, атрибута, ключа, зв’язку.

 Не завжди ми моемо подати інформацію користувачеві відповідно до його потребСьогодні ми продовжимо працювати над вирішенням цієї проблеми.

Ієрархічну модель даних важко використовувати для предметної області, у якій об'єкти пов'язані між собою більш складною залежністю, ніж ієрархія.

А використання мережної моделі даних ускладнюється при значному збільшенні кількості об'єктів предметної області й ускладненні зв'язків між цими об'єктами. Проблеми виникають і під час модифікації бази даних: додаванні нових зв'язків, заміні об'єктів, що зв'язані між собою, тощо.

Для спрощення опису об'єктів і зв'язків між ними в 1970 році американським ученим Едгаром Франком Коддом (1923-2003) була запропонована реляційна модель даних. Математик за освітою, він увів у теорію баз даних математичний підхід, що базується на теорії множин.

Вивчення нового матеріалу

Значному поширенню і популярності реляційна модель бази даних завдячує таким перевагам:
1) однорідність подання даних у моделі, що обумовлює простоту сприйняття її конструкцій користувачами БД;
2) наявність розвиненої математичної теорії реляційних БД, що обумовлює коректність її застосування.

Основним об'єктом реляційної бази даних є таблиця. Як і кожна двовимірна таблиця, таблиця реляційної бази даних складається з рядків і стовпців. Для зберігання даних про сутності деякої предметної області може бути використано кілька таблиць, які можуть бути пов'язані між собою.

Сутність у предметній області – це множина об’єктів, які мають однаковий набір параметрів.
Розглянемо предметну область "Гуртки та учні":

Model Mihailenko Nadegda 16februery2015 1.png

Рядок таблиці реляційної бази даних називають записом, або кортежем. Запис містить значення властивостей одного екземпляра сутності.
Стовпець таблиці реляційної бази даних називають полем, або атрибутом. Поле має ім'я, яке відображає назву властивості. Поле містить множину значень однієї властивості всіх екземплярів сутності. Дані, що містяться в кожному полі таблиці, є однотипними.

Наприклад. Таблиця Учень і в ній записи для 20 учнів. Таблиця має назви полів: № п/п, ПІП, Дата народження, Адреса, Телефон.
Це означає, що є сутність Учень і вона складається з 20 екземплярів (записів, кортежів), які мають властивості, які задані атрибутами(полями): № п/п, ПІП, Дата народження, Адреса, Телефон. Для кожного учня вказані його особисті властивості: номер, прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, адреса, телефон.

У реляційній моделі даних передбачено обов'язкову вимогу ідентифікації екземплярів сутності за рахунок унікальності набору значень властивостей. Для таблиці реляційної бази даних це означає, що значення в одному з полів не повинні повторюватися. Таке поле називають ключовим, або ключем таблиці. Ключові поля ще називають ідентифікаторами. В окремих реалізаціях реляційних баз даних допускається ідентифікація об'єкта бази даних за набором значень кількох властивостей, тобто ключем буде набір даних з кількох полів, на-приклад трьох полів Прізвище, Ім'я, По батькові.

Таблиця з набором стовпців, кожний з яких містить значення з певної скінченної множини, з точки зору математики, задає відношення між множинами. Тому для опису структури даних Кодд використав термін «геіаііоп» (англ. геіагіоп - відношення), а модель даних стали називати реляційною.

Ключем або ключовим полем називається унікальне значення, яке не повторюється і дозволяє так чи інакше ідентифікувати сутність або частину сутності ПО.
( В попередньому прикладі ключовим полем можна обрати №п/п)
Враховуючи, що таблиця реляційної бази даних складається з елементів певних множин, то для опрацювання даних цієї таблиці використовуються операції над множинами.

Обмеження цілісності в реляційній моделі бази даних передбачає дотримання двох принципів:
1.Обов'язкова можливість ідентифікації об’єкта бази даних за рахунок унікальності набору значень його властивостей, указаних у рядку реляційної таблиці.
2.Обов'язкова коректність зв'язків між таблицями бази даних.

Розробник бази даних, проектуючи її схему, встановлює, які параметри мають об’єкти певної предметної області. Крім того, він має визначити, які зв’язки можуть існувати між об’єктами. Інакше кажучи, розробник будує модель предметної області, яку в теорії баз даних називають моделлю «сутність-зв’язок». Це найперше завдання, яке виконують ще до того, як схема бази даних буде створена в СУБД.

Model RE Mihailenko Nadegda 09februery2015 3.png

Klasifik zvyazkiv Mihaylenko Nadegda 09februery2015.png

Наприклад (класифікація за множинністю).

Зв’язок 1:1. Сутність Гуртки і сутність Керівники гуртків. Тут одному екземпляру сутності Гуртки відповідає тільки один екземпляр сутності Керівники гуртків (один гурток має тільки одного керівника і, навпаки, коли одна людина може бути керівником тільки одного гуртка.)
Зв’язок 1:М. Сутність Гуртки і сутність Учні. Тут одному екземпляру сутності Гуртки відповідає кілька екземплярів сутності Учні ( один гурток відвідують багато учнів).
Зв’язок М:1. Сутність Гуртки і сутність Учні. Тут багатьом екземплярам сутності Гуртки відповідає один екземпляр сутності Учні ( багато гуртків відвідує один учень).
Зв’язок М:М. Сутність Учні і сутність Гуртки. Тут багатьом екземплярам сутності Учні відповідають багато екземплярів сутності Гуртки ( багато учнів відвідують багато гуртків).

Наведіть приклади. Обговоріть їх.

Наприклад (класифікація за повнотою).

У попередньому прикладі зв’язок 1:1 повинен бути обов’язковим, тому що гурток без керівника існувати не може і, навпаки, керівника гуртка без гуртка бути не може. Усі інші звязки у попередніх прикладах 1:ММ:1М:М не обов'язкові, тому що учні відвідують гуртки за бажанням. Учень може не відвідувати гуртки, може відвідувати один гурток, а може відвідувати багато гуртків.

Наведіть приклади. Обговоріть їх.

Під час створення ER-моделі використовають спеціальні графічні позначення сутностей, властивостей, зв’язків. Набір таких умовних позначень називають нотацією.

Graf poznachnnya Mihaylenko Nadegda 09februery2015.png

Ще раз зазначимо, що в будь-якій базі даних зберігаються не просто відомості, а факти. Отже, модель «сутність-зв’язок» встановлює правила збереження фактів у базі даних і головний критерій якості цієї моделі є таким:

Model RE Mihailenko Nadegda 09februery2015 1.png
Model RE Mihailenko Nadegda 09februery2015 2.png

Виконати завдання:
Визначте, які ключі можуть мати вказані сутності. Якщо з наведених атрибутів утворити ключ неможливо, вкажіть, які атрибути необхідно додати, щоб утворити з них ключі.

  • Холодильник (модель, об’єм, рік випуску, серійний номер).
  • Ріка (назва, довжина).
  • Місто (назва, кількість населення, рік заснування, область, держава).
  • Авіарейс (аеропорт відльоту, аеропорт посадки, дата відльоту).

Домашнє завдання

Виконати завдання:
Побудуйте модель «сутність-зв’язок» для описаної далі предметної області.
Визначте:

  • сутності;
  • атрибути сутностей;
  • ключі;
  • зв’язки між сутностями;
  • типи зв’язків.
Предметна область «Автомобілі». Про кожен автомобіль відомо: його реєстраційний номер в ДАІ, рік випуску, марка, а також хто є власником автомобіля. Про власника відомо: прізвище та ім’я, а також номер прав водія. Щодо кожної марки автомобіля відома її назва, об’єм та потужність двигуна, а також тип автомобіля (седан, хетчбек, джип тощо). На автомобілі виписують страхові поліси, у яких зазначається термін початку та завершення дії, тип страховки, страхова сума та назва компанії-страхувальника. На один автомобіль може бути виписано багато страхових полісів.