середа, 23 вересня 2020 р.

10 клас Технології Урок 2-3

 Тема уроку. Визначальні риси підприємництва. Функції пі­дприємництва. Найвідоміші підприємці світу. Основні форми підприємництва та їх класифі­кація

Підприємництво — це вільна, самостійна та ініціативна господарська діяльність громадян, спрямована на отримання прибутку і здійснюється на власний ризик.

Якщо діяльність осіб не пов'язана з отриманням прибутку, то вона не може вважатися підприємницькою. Можливість і обов'язковість отримання певного зиску — головне, що вирізняє підприємця серед інших агентів суспільно корисної діяльності.

Визначальні риси підприємництва

Підприємець — самостійний агент ринку, котрий діє на свій страх і ризик, під особисту відповідальність за результати бізнесової діяльності.

Риси підприємця (за Й. Шумпетером):

  • 1) намагання виготовляти нові блага або надавати нові якості благам, які виробляють;
  • 2) прагнення до освоєння нового ринку збуту;
  • 3) використання нових видів сировини або напівфабрикатів, запровадження нових методів виробництва;
  • 4) здійснення відповідної реорганізації виробництва.

Умови успіху підприємницької діяльності
Сторінками історії
Найвідоміші підприємці світу

Акіо Моріта (1921—1999) — японський підприємець, співзасновник транснаціональної корпорації Sony (Sony Corporation), яка випускає високотехнологічні товари в галузі електроніки

Білл (Вільям Генрі) Гейтс (нар. 1955 р.) — американський бізнесмен, інвестор, співзасновник і голова ради директорів корпорації Microsoft, найбільшої компанії з розробки програмного забезпечення для ПК

Стів (Стівен Пол) Джобс (1955—2011) — американський підприємець та винахідник; засновник і голова корпорації Арріе Inc., виробника побутової електроніки та розробника програмного забезпечення й онлайн-сервісів

Генрі Форд (1863—1947) — засновник корпорації Ford Motor, перший віце-президент Співтовариства автомобільних інженерів SAE

Хелена Рубінштейн (1872—1965) — засновниця косметичної лінії та мережі магазинів у США, Франції, Великобританії


Мері Кей Еш (1918—2001) — засновниця компанії Mary Kay, вважається найуспішнішою жінкою-підприємницею в історії США


Ів Роше (1930—2009) — французький підприємець, засновник однойменної компанії з випуску доступної для широкого споживача косметичної продукції

Це цікаво

Наймолодші підприємці світу

• Марк Цукерберг, навчаючись у Гарварді, створив програмне забезпечення, яке стало найпопулярнішою у світі соціальною мережею Facebook. Згодом Цукерберг залишив коледж і став генеральним директором компанії. Сьогодні Facebook налічує 500 млн користувачів і є одним з найуспішніших веб-сайтів за всю історію інтернету, а Марк Цукерберг є наймолодшим в історії мільярдером.


• Джейсон О'Ніл — імовірно, найуспішніший бізнесмен віком до 10 років. У 9 років він придумав Pencil Bugs — кумедні насадки у вигляді жучків на кінець олівця, фломастера або ручки. Ці жучки, що обвивають олівці своїми чорними тільцями, з антенами і маленькими очима, були знімними, щоб можна було користуватися гумкою.

• Фрейзер Доерті з Шотландії почав виготовляти джеми у віці 14 років і вже у 16 років залишив школу, щоби працювати над своїм джемовим бізнесом на повну силу. Сьогодні його компанія SuperJam продає близько 500 тис. банок на рік, що становить майже 10 % ринку джему Великобританії.

У 1965 р. Фред Де Люка розпочав ресторанний бізнес Subway у 17 років, щоб заробити на навчання в коледжі. Спочатку він відкрив кіоск з продажу сандвічів. Сучасний Subway — це мережа ресторанів швидкого обслуговування, яка налічує 33 455 закладів по всьому світу і працює за принципом франчайзингу.

Мет Мулленвег почав створювати WordPress у віці 19 років. Також він створив Automattic (бізнес-проект на основі WordPress) і знаменитий Akismet — для боротьби зі спамом. У віці 24 років цей талановитий програміст звільнився з компанії CNET для того, щоб повністю зосередитися на розробці блогового двигуна WordPress.

Ваніс Букхольц, 13-річний бізнесмен із Каліфорнії у 7 років відкрив підприємство з утилізації сміття My ReCycler і став наймолодшим еко-підприємцем в історії. Ганяючи містом на велосипеді з причепом, хлопець збирає сміття і відвозить його додому для сортування, розкладаючи на категорії: скло, метал, пластмаса. У міру накопичення вторсировини вантажівка відвозить її на сміттєпереробний завод. За 5 років підприємство My ReCycler зібрало 3,5 тонни сміття.


• Виходець з Індії Сухас Гопінат у 14 років заснував компанію Globals Inc., що спеціалізується на створенні веб-додатків, програмних продуктів для шкіл, веб-дизайні та наданні аутсорсингових послуг, і потрапив до Книги рекордів Гіннеса як наймолодший голова ради директорів і веб-розробник. Нині офіси Globals Inc. є в 11 країнах світу, а щорічний оборот компанії становить понад $ 100 млн.

• 16-річна американка Ліндсей Філіпс придумала випускати шльопанці зі змінними ремінцями — однотонними та строкатими, на ґудзиках та застібках-«липучках». Виявилося, що це не лише зручно, а й вигідно. Нині в компанії Lindsay Phillips, яку у 2007 р. організувала юна підприємниця, працює 35 співробітників, а її дохід становить близько 30 млн доларів на рік. Вартість пари шльопанців становить $ 35, а додаткових ремінців — $ 12.



Немає коментарів:

Дописати коментар