неділя, 13 вересня 2020 р.

8 клас Урок 5

 

Тема уроку. Пам'ять комп'ютера. Зовнішіні і внутрішні запамятовуючі пристрої. Пристрої введення та виведення даних. Пристрої, що входять до складу мультимедійного обладнання. Технічні характеристики складових комп'ютера.

Пам’ять ПК

Пам’ять комп’ютера умовно можна поділити на внутрішню (по­стійну, оперативну) та зовнішню (вінчестер, CD/DVDфлеш-пам’ять та ін.).

Постійна пам’ять — зберігає необхідну для запуску ПК інфор­мацію, яка записується на заводі виробником (BIOS).

Оперативна пам’ять — призначена для збереження програм, що виконуються, та поточної інформації.

Оперативна пам’ять — (RAM— randomaccessmemory— пам’­ять прямого доступу) — це енергозалежна пам’ять, яка використо­вується під час роботи комп’ютера. Характерною є велика швидкість виконання операцій. Обсяг оперативної пам’яті персональних ЕОМ становить від 16 Mbі вище (до 8 Gbзалежно від потреб користувача. Після вимикання живлення інформація в пам’яті не зберігається. Оперативна пам’ять розподілена на елементарні області — байти. Кожний байт має свою адресу.

Характеристики:

               об’єм (512Мб ... 8Гб);

               частота (133МГц ... 1667МГц );

               тип (DIMM, SDRAM, DDR, DDR2,DDR3);

               час доступу.

Зовнішня пам’ять

Накопичувані — це запам’ятовувальні пристрої, призначені для тривалого (що не залежить від електроживлення) зберігання вели­ких обсягів інформації.

Накопичувач можна розглядати як сукупність носія та відповід­ного приводу. Розрізняють накопичувачі зі змінними й незмінними носіями.

Привід — це поєднання механізму читання-запису з відповідни­ми електронними схемами керування. Його конструкція визна­чається принципом дії носія. Носій, що є середовищем зберігання інформації, на зовнішній вигляд може бути дисковим або стрічко­вим; за принципом запам’ятовування — магнітним, магнітооптич­ним, оптичним. Стрічкові носії застосовують тільки в магнітних накопичувачах; у дискових використовують магнітні, магнітно- оптичні й оптичні методи запису-зчитування. Дискові носії (дисково­ди) розрізняються залежно від типу носія.

Інформація на дискових носіях зберігається в секторах (як пра­вило, по 512 байт). На магнітних носіях сектори розташовуються вздовж концентричних кіл — доріжок. Якщо запис ведеться на кількох поверхнях носія (для дискети це два боки магнітного диска), то сукупність доріжок з однаковими номерами називається цилін­дром. Сектори й доріжки утворюються під час форматування носія. Форматування виконує користувач за допомогою спеціальних про- грам-утиліт. Жодна інформація користувача не може бути записана на неформатований носій.

Вінчестер (HDD)— призначений для довготривалого збережен­ня інформації.

Накопичувач на жорстких магнітних дисках — це пристрій з не­змінним носієм. Його конструктивна схема схожа зі схемою НГМД, але реалізація істотно інша. НЖМД має забезпечувати в сотні разів більші ємність та швидкість обміну даними. Тому інформація запи­сується не на одну, а на кілька пластин, ідеально плоских і з від­полірованим феромагнітним шаром. При цьому запис проводиться на обидві поверхні кожної пластини.

Отже, працює не одна, а група магнітних головок, складених в єди­ний блок. Пакет дисків обертається безперервно і з великою частотою (до 7500, а в окремих моделях до 10 000 об/с). Кожна головка «плаває» над поверхнею диска на відстані 0,5-0,13 мкм. Проникнення в такий механізм найдрібніших пилинок вивело б його з ладу; тому електроме­ханічну частину накопичувача закрито герметичним корпусом.

Характеристики:

               інтерфейс (IDE, SATA II, РАТА);

               об’єм (10Гб ... 1Тб);

               об’єм кешу (пришвидшена пам’ять 8...32 Мб);

               швидкість читання/запису.

Накопичувачі на оптичних дисках призначені для довготривало­го збереження інформації (2-4 роки).

Цифрова інформація відображається на пластиковому диску з по­криттям у вигляді западин (невідбивних плям) та острівців, що відбивають світло. На відміну від вінчестера, доріжки якого мають вигляд концентричних кіл, компакт-диск має одну безперервну доріжку у формі спіралі.

Зчитування інформації з компакт-диска відбувається за допомо­гою лазерного променя. Потрапляючи на острівець, що відбиває світло, він відхиляється на фотодетектор, який інтерпретує це як двійкову одиницю. Промінь лазера, що потрапляє в западину, розсіюється і поглинається — фотодетектор фіксує двійковий нуль. Як відбиваюча — використовується алюмінієва поверхня.

Характеристики:

               об’єм (700Мб — CD4,7-8,6Гб — DVD25-50Г6 — BluRay);

               швидкість читання/запису.

Флеш-пам’ять — пам’ять, що використовується в цифровій тех­ніці та для перенесення інформації з ПК на ПК.


Перевірте свої  знання



Домашнє завдання

Проаналізувати

§ 3, ст. 21-28


Немає коментарів:

Дописати коментар