середа, 16 вересня 2020 р.

9 клас Урок 5

Тема уроку. Захист даних. Шкідливі програми, їх типи, принципи дії і боротьба з ними.

Усі ми користуємося послугами звичайної пошти. А чи замислювалися ви, як скануються і досліджуються поштові відправлення і посилки спеціальними службами? А як захиститися від «бомб», які розповсюджуються Інтернетом у вигляді шкідливих сайтів, програм, спаму тощо? Про це ви дізнаєтеся на уроці. 
Безпека в інтернеті- дуже важлива проблема нинішнього часу. І стосується вона всіх, від дітей до пенсіонерів. Вона стає все актуальнішою у зв'язку з масовим приходом в інтернет користувачів, майже, а то і зовсім, чи не підготовлених до погроз, їх чекають. Адже страждає не один користувач, а й багато інших, об'єднані в одну глобальну структуру.
Небезпеки, що підстерігають нас в мережі.
Якщо сказати коротко, то існують дві основні можливості того, як може ваш комп'ютер стати жертвою. Перше - ви самі, мандруючи по різних сайтах або встановлюючи програмне забезпечення з неперевірених джерел, а іноді і з перевірених, заражаєте свій комп'ютер. Друге - можлива також ситуація, коли зловмисники навмисно, за допомогою, наприклад, троянських програм або вірусів, роблять ваш пристрій джерелом небезпеки.
В результаті всього цього комп'ютер, іноді навіть таємно від свого власника, починає виконувати розсилку спаму, бере участь в DDoS-атаках на різні сайти, краде паролі. Буває й так, що провайдер змушений примусово відключити такий пристрій від глобальної мережі. Виходить, що якщо користувач не обізнаний про те, що являють собою основи безпеки в мережі Інтернет, доведеться йому важко.
Навіщо потрібен зловмисникам доступ до комп'ютера користувача.
Даремно звичайний користувач думає, що його комп'ютер нікому не потрібен. Це раніше хакери часто писали віруси просто заради інтересу, зараз же це робиться майже завжди з комерційною вигодою. Років 20 тому назад зловмисник отримував задоволення від того, що міг просто відформатувати жорсткий диск. Або зробити так, що при включенні комп'ютера замість стандартного робочого столу з'являться які-небудь прикольні картинки. Зараз же вони роблять все можливе, щоб власник ПК якомога довше не знав про те, що його пристрій заражено і таємно від нього виконує додаткові функції.
Для чого все це робиться? Крім того, про що було сказано вище, хакери намагаються отримати доступ до ваших електронної пошти, гаманцях, аккаунтам в соціальних мережах, форумах. Трапляється так, наприклад, що ви лягаєте спати з 2 000 гривні на електронному гаманці, а вранці отримуєте СМС-повідомлення про те, що грошей на ньому вже немає. А з пошти всі ваші контакти, та й не тільки, отримують спам-листи, а то ще й трояни. Хакери можуть об'єднати безліч заражених комп'ютерів в єдину потужну мережу, провести DDoS-атаку навіть на потужні державні сервери. З самого простого, але також приносить гроші: заблокують роботу операційної системи і вимагатимуть гроші за усунення проблеми
Як зловмисники проникають у комп'ютер? Детальна інформація.
Для того щоб зламати захист ПК, навіть якщо вона є, хакери застосовують цілий ряд способів, і користувачі даремно думають, що, просто встановивши антивірус, вони позбулися небезпеки, наприклад, підчепити шкідливу програму. Тому, перш ніж шукати інформацію про те, як правильно дотримуватися безпеку в мережі Інтернет, потрібно зрозуміти, а звідки беруться віруси і трояни


Немає коментарів:

Дописати коментар