пʼятниця, 27 листопада 2020 р.

5 клас Урок 12

  Тема уроку. Використання мережі Інтернет для навчання

Давайте перевіримо "Інтернет:добро чи зло?"

Переглянемо відео для опрацювання матеріалу уроку:


Вправи

Електронні словники та перекладачі

http://slovopedia.org.ua/ 
http://sum.in.ua/
http://translate.google.com.ua/ 

Освітні портали та мережі

http://www.osvita.org.ua/ 
http://ostriv.in.ua/ 

Ресурси навчальних закладів

http://sykhivska.at.ua/ 

Електронні бібліотеки

http://www.ukrcenter.com/ 
http://www.ukrreferat.com/
http://www.nbuv.gov.ua/ 

Інтернет-енциклопедії

http://uk.wikipedia.org/ 
http://history.org.ua/?encyclop
http://tvarunu.com.ua/ 

Системи тестування

http://www.testportal.if.ua/ 
http://www.testorium.net/ 

Інтерактивні тренажери

http://www.yteach.com/ 
http://ua.onlinemschool.com/ 
http://www.znanius.com/ 
http://learningapps.org/ 

Онлайнові засоби колективної роботи

http://conceptboard.com/ 
https://drive.google.com/

Онлайнові системи організації навчання

https://dystosvita.gnomio.com/ 
http://dl.sumdu.edu.ua/
http://disted.edu.vn.ua/ 
http://ukrintschool.org.ua/moodle/ 
http://lib.educom.ua/ 
http://www.zhu.edu.ua/mk_school/ 


10 клас Урок 23


Тема уроку. Запити на вибірку даних

Дані у базу вносяться для того, щоб була можливість їхньої обробки, часто це передбачає пошук відповідей на питання, на кшталт «Скільки учнів у кожному із класі?» «Який середній бал учнів у вчителя Іваненка?» «Скільки учнів навчає кожен із вчителів?» «Які вчителі викладають математику в 11 класах?» і т.д.


11 класах?» і т.д.


Відповіді на деякі з цих питань можна отримати з однієї таблиці, тоді як інші передбачають обробку даних кількох таблиць.

Якщо дані містяться в одній таблиці, можна застосовувати фільтрацію записів, що мають відповідати умові. Наприклад, відбирати дані про хлопців, котрі навчаються в 11х класах. Для цього додамо фільтр на поля Стать та Клас. Можна застосовувати різні умови текстових, числових, часових фільтрів. Зауважимо, що результати такого фільтрування неможливо зберегти, тож щоб ще раз отримати відповідь на задане питання доведеться створювати фільтр знову.


Дещо інакше працюють запити – які дозволяють сформувати умови відбору та зберегти їх. При повторному запуску запиту можна заново отримати відібрані дані, що відповідають умові.


Запит можна складати на основі однієї або кількох таблиць.

На стрічці Створити можна обрати режим конструктора запитів, де на першому етапі роботи потрібно вказати таблиці, на основі яких буде здійснюватись відбір даних. Наприклад, для запиту «Прізвища та імена хлопців, котрі народились після 1 січня 2000 року», достатньо однієї таблиці Учні. У вікні конструктора запитів заповнюємо поля, вказуємо умови відбору та чи потрібно сортувати і показувати певне поле у результаті запиту. Для запуску – знак оклику і перевіряємо. Якщо все гаразд, запит можна зберігати. Зверніть увагу, що щойно створений запит зображено під таблицею Учні, адже він стосується даних саме цієї таблиці. 


Можна також переглядати об’єкти бази даних за типами.


Розглянемо дещо складніший запит: «Хто є класним керівником 11А класу?». Потрібна для пошуку інформація міститься у таблицях Класи та Учителі. Додаючи таблиці можна зауважити, що зв’язок між ними доданий автоматично. Накладаємо умову – клас 11А і отримуємо результат. Зберігши запит бачимо, що його віднесено і до таблиці Класи, і до таблиці Учителі.


І ще один запит «Визначити прізвища та імена учнів, котрих навчає Кушнір Сергій Іванович». Для цього запиту потрібні будуть усі таблиці: Прізвища та імена учнів – у таблиці Учні, вчитель Кушнір Сергій Іванович – у таблиці Вчителі. Вчителі з учнями напряму не пов’язані, а лише через таблицю Класи,а факт викладання міститься у таблиці Викладання. Додавши усі таблиці, бачимо, що відображені усі зв’язки: навчається, викладає, є керівником, хоча для даного запиту потрібні лише перші два. Тож видаляємо зайвий зв'язок з конструктора запитів та накладаємо відповідні умови.


Розглянемо ще запит «Які вчителі викладають інформатику?» - зверніть увагу, умову можна накладати як на Предмет, так і на Предмет.value – порівняємо як виглядають ці значення, виводячи їх разом з прізвищем та іменем вчителя без умови.


Якщо встановити показ стовпця Предмет, на який накладено умову в цьому запиті, в результаті отримаємо два повторюваних значення.

Існують запити на оновлення та видалення даних із таблиць. Спробуємо видалити інформацію про одного з учнів, наприклад Мельник Максим вибув у іншу школу. Створюємо запит до таблиці Учні, вказуємо умову відбору – прізвище Мельник. На стрічці інструментів позначаємо тип запиту – на видалення, зберігаємо і запускаємо запит. Діалогове вікно потребує підтвердження видалення певної кількості записів.


Ще одна типова ситуація – додавання записів, наприклад, додамо інформацію про учнів 9 класів. По перше, потрібно додати класи у таблиці класи. Оскільки у базі даних є перевірка забезпечення цілісності, неможливо вказати, що учень навчається у класі, котрого немає у таблиці Класи. Отже, оновивши таблицю Класи, виконаємо імпорт попередньо підготованих даних з електронної таблиці Ексель. Можна імпортувати дані до наявної таблиці або нової. Якщо імпортуємо до існуючої таблиці, потрібно забезпечити точний збір назв стовпців, а також унікальність ключів.


Можна імпортувати дані у нову таблицю, а потім виконати запит на додавання даних у таблицю Учні.


Цих 9-класників потрібно перевести у новий 10В клас. Знову додаємо клас і створюємо запит на оновлення даних: для усіх учнів 9А та 9Б класу (умова відбору) потрібно змінити назву класу на 10В. Запускаємо запит, перевіряємо його роботу, підтверджуючи зміни у цих записах.


І останній тип запиту, який ми розглянемо – створення таблиці. Наприклад, створимо таблицю Випускники, в яку скопіюємо дані про 11-класників за умовою 11* (або 11А та 11Б).


 

Ще один режим перегляду та редагування запитів – режим SQL – спеціальної структурованої мови запитів. Саме вона універсально визначає запит і передає його на виконання системі керування базами даних. Конструктор запитів є зручним інструментом, котрий значно полегшує укладання запитів, проте його можливості не дозволяють створювати довільно складні запити. Тож у режимі SQL можна складати запити, чи змінювати ті, що створені у конструкторі. Структура запиту досить проста: вказано які поля показувати, з яких таблиць їх брати (і як саме вони пов’язані), і за якою умовою здійснювати відбір.

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал теми, виконати вправи

Вправа 1. Складіть алгоритм побудови запиту

Вправа 2. Розставте запити за ознаками

четвер, 26 листопада 2020 р.

11 клас Урок 21-22 Технології

     Тема уроку. Добір об'єкта проек­тування. Пошук інформації.

     У засобах масової інформації ми часто зустрічаємося з різними видами проектів: «Зірка плюс Зірка», «Україна має талант», «Майданс» тощо.
       Створення будь якого виробу чи об’єкта розпочинається із творчого задуму. Конструктор, уявляє образ виробу, який буде виготовлятися і переносить свій задум на папір у вигляді рисунка – ескізу, що супроводжується технічним описом: матеріалу особливості будови, форма, колір, розміри. Такий процес називають проектуванням.
Проектування - процес створення проекту майбутнього об’єкта та  його виготовлення.
         Проектування виробу складається з чотирьох етапів:

1. Способи пошуку інформації в Інтернеті.

1.1. Пошукові покажчики

Перш ніж ознайомити зі способами пошуку інформації в Інтернеті, необхідно розібратися з такими поняттями, як пошукові покажчики, ключові слова, пошуковий запит, результати пошуку.

Робота пошукових покажчиків відбувається в такий спосіб: Пошукові роботи («хробаки», «гусениці», «краулери») — спеціальні програми цілодобово переглядають простір Мережі й копіюють усі знайдені сторінки, переходять за гіперпосиланнями, знаходять нові документи, копіюють їх тощо. З таких сторінок складається спеціальна база даних, іменована покажчиком. Завдяки цим індексним файлам запит клієнта може бути оброблений практично миттєво. Кожна пошукова система проводить індексацію за своїми алгоритмами, які є комерційною таємницею.

1.2. Ключові слова  

Принцип роботи пошукових покажчиків заснований на ключових словах. Ключові слова (Keywords), або пошуковий запит, — це слова, фрази або набір символів, що відображають основну думку, які користувач Інтернету вводить у спеціальне поле (рядок) пошуку з метою одержання інформації, що його цікавить. Запит обробляється пошуковою машиною, що знаходить у своїх базах дані адреси Web-ресурсів, у яких присутні ключові слова і клієнтові видаються результати пошуку.

1.3. Результати пошуку

Результати пошуку (search engine result pege) — це Web-сторінка, видавана пошуковою системою як відповідь на запит користувача. Вона містить набір посилань на сторінки Інтернету, що відповідають, на думку алгоритму пошукової машини, заданому запиту (релевантні йому). Така Web-сторінка називається ще результуючою.

Перед видачею результатів відбувається ранжирування результатів пошуку — система визначає цінність кожного зі знайдених ресурсів і сортує їх так, щоб найцінніші розташовувалися на початку списку. Для цього кожному ресурсу дається оцінка. Найціннішими вважаються сторінки, на яких ключові слова зустрічаються в заголовку сторінки, неодноразово повторюються в тексті тощо. Як правило, при грамотно складеному запиті необхідну інформацію можна одержати, ознайомившись із декількома Web-сторінками, що займають перші позиції у видачі пошукової системи.  

Це цікаво

Найсучаснішим пошуковикам можна ставити запити у вигляді звичайного питання. Система сама розбереться, які слова й словосполучення є ключовими.

1.4. Способи пошуку інформації

 Пошукові машини використовують кілька способів пошуку інформації.

1.4.1. Простий пошук   

Це пошук за одним або кількома ключовими словами. Причому більш релевантним, безумовно, буде пошук за кількома словами, пов'язаними з шуканою темою. Наприклад, за запитом «казка» буде видано величезне число різноманітних посилань. Додавання одного або двох ключових слів (наприклад, «українська народна казка») значно звузить область пошуку. При формуванні запиту кількість слів у групі не обмежується. При простому пошуку можливе використання засобів контекстного пошуку. Якщо ключові слова взяти в лапки, то пошукова система знайде документи, у яких дана фраза присутня дослівно. Так можна знайти цитату з художнього твору, наукової праці тощо.

 

1.4.2. Розширений пошук

Для спрощення завдання формування складних запитів використовують спеціальні форми, за допомогою яких виконується розширений пошук. Для більш швидкого й успішного пошуку в пошукових системах разом із ключовими словами використовуються різні логічні оператори. Завдяки цьому можна сконструювати запит так, що будуть знайдені не тільки сайти на тему, яка вас цікавить, а й конкретні сторінки й навіть окремі документи. Правила складання складних запитів в одній пошуковій системі можуть відрізнятися від таких в іншій, але в кожному разі будуть використовуватися такі основні логічні оператори й синтаксичні вирази.

  Логічні оператори й синтаксичні вирази

НазваФункціяПриклад використання
І (АND)Поєднує два або більше слів так, щоб вони всі були присутні в шуканому документі (часто замість І використовують & або +)               За запитом Червона І Шапочка будуть знайдені документи, що містять і те, й інше слово
АБО (OR)Забезпечує пошук за кожним зі слів групиЗа запитом освіта АБО          навчання будуть знайдені документи, що містять слово освіта або слово навчання
Логічні дужкиУправляє порядком проходження логічних операторівЗа запитом Ломоносов АБО (Михайло І Васильович) будуть знайдені документи, що містять слово Ломоносов або словосполучення Михайло Васильович
НЕ (NОТ)Виключає яке-небудь  ключове слово з результатів пошуку                      За запитом Ссавці НЕ хижаки будуть знайдені документи, що містять слово ссавці і не містять слово хижаки
БЛИЗЬКО (NEAR)Дозволяє вказати, на якій відстані одне від одного можуть     розташовуватися слова в документіЗа запитом музика NEAR скачати безкоштовно будуть видані документи, у яких ці  слова перебувають недалеко одне від одного, тобто між ними не повинно бути більше десяти слів
ЛапкиЗабезпечують дослівний   пошук виразу або словосполученняЗа запитом «відношення долара до євро» будуть видані документи, у яких дослівно міститься ця фраза

 Щоб потрапити на Web-форму розширеного пошуку, досить на стартовій сторінці Google знайти посилання «Розширений пошук» і перейти за ним. На стартовій сторінці можна виділити окремі блоки, кожний з яких складається з кількох рядків. 

 Перший блок на сторінці розширеного пошуку Google складається з чотирьох рядків для введення пошукових запитів.

Рядок 1. Знайти результати з усіма словами (аналогічно звичайному пошуковому рядку Google на головній сторінці)

Рядок 2. Знайти результати з точною фразою (аналогічно використанню оператора лапки, тобто введення словосполучення в лапки).

Рядок 3. Знайти результати з кожним зі слів (аналогічно застосуванню оператора (OR  (АБО))

Рядок 4. Знайти результати без заданих у цьому рядку слів (аналогічно використанню оператора НЕ(NОТ))

Приклад використання цих чотирьох рядків пошуку:

Рядок 1: рецепт кулінарія.

Рядок 2: бісквітне тісто.

Рядок 3: торт тістечко.

Рядок 4: стаття.

Зміст такого запиту: знайти сторінки зі словами «рецепт» і «кулінарія» (порядок розташування слів на сторінці немає значення), з точним словосполученням «бісквітне тісто», з кожним зі слів «торт» або «тістечко» але без слова «стаття». 

Наступний блок параметрів на сторінці розширеного пошуку регулює різні налаштування пошуку. 

 Рядок 1Мова (вибір мови пошуку — російська, українська, англійська або ін.).  

Рядок 2. Формат файла (чи робити пошук за запитом, у файлах таких типів): будь-який доступний формат, PDFPostscriptMS-ExelMS-PowerpointRTF тощо).

Рядок 3Дата (шукати сторінки, створені або змінені не пізніше певного строку (доби, тижня, місяця або року), або шукати сторінки, створені в будь-який проміжок часу).

Рядок 4. Згадування (визначається місце на сторінці, де буде відбуватися пошук ключових слів,— у будь-якому місці сторінки, в адресі, у заголовку, в основній частині, у посиланнях).

Рядок 5. Домен (можливість пошуку в заданому домені).

В останньому блоці містяться два елементи.

Рядок 1. Схожі (шукати сторінки, подібні за змістом із зазначеною в рядку пошуку).

Рядок 2. Посиланая (шукати сторінки, які посилаються на зазначену сторінку в рядку пошуку).

 1.4.3. Контекстний пошук

Контекстний пошук буде корисний у тому випадку, якщо не відомо, які ключові слова вибирати для пошуку.

Цей пошуковий інструмент працює за таким алгоритмом:

1) на відкритій у браузері сторінці слід виділити фрагмент тексту (або навіть всю сторінку цілком);

2) система проаналізує виділений текст, виділить ключові слова й сама складе пошуковий запит. Теоретично система дозволяє знайти безліч різноманітної додаткової інформації на тему, що цікавить вас;

3) результати пошуку при використанні цього інструмента виглядають точно так же, як і при інших видах запитів. Зверху й знизу на сторінці виводиться список пошукових слів і фраз, які можна скорегувати, а сторінка при цьому автоматично обновляється.

 1.4.4. Спеціальний пошук

Спеціальний пошук дозволяє виконувати пошук документів:

♦  за датами;

♦  за посиланнями на певну адресу; 

♦  за заголовками Web-сторінок;

♦  за іншими параметрами.

2. Формулювання запиту для пошукової системи. 

Усі запити для пошукових систем умовно можна поділити на три типи: 

 Інформаційні запити (користувач шукає інформацію, не знаючи, на якому саме сайті вона буде перебувати, наприклад «властивості тканин»).  

 Навігаційні запити (користувач попередньо шукає сайт, на якому повинна бути інформація, що його цікавить, наприклад «текстиль»

Транзакційні запити (користувач у формулюванні запиту виражає готовність зробити якусь дію, наприклад «купити телевізор»).

Практичні рекомендації при складанні запиту для пошукової системи 

Формулюючи проблему для пошукової системи, дотримуйтеся таких правил. Це дозволить вам заощадити час і підвищити релевантність відповіді.

♦  Точніше робіть запитиНеобхідно, щоб ключові слова в завиті найбільш точно й повно визначали інформацію, яка вам необхідна. Порядок слів у запиті не має значення. 

♦ Не робіть пошук за одним словом. Використання кількох ключових слів дозволяє конкретизувати пошук, підвищити повноту й точність пошуку й урешті-решт заощадити час і гроші.  

♦  Використовуйте синоніми. Якщо перелік знайдених сторінок занадто малий або не містить сторінок із необхідною інформацією, спробуйте змінити ключові слова в запиті, доберіть до них синоніми. Наприклад, замість слів «курсовий проект» можна написати  «курсова робота».

♦  При побудові запитів ураховуйте можливість написання  того самого терміна латиницею або кирилицею. Наприклад: modem (модем),  web(веб), fax (факс). При записі кирилицею деякі терміни можуть, мати різні варіанти написання. Наприклад: броузер або браузер.

♦  Визначте можливе місцезнаходження необхідної інформаціїРеферати або твори краще шукати на спеціалізованих сайтах, а літературні твори — в електронних бібліотеках. Але можна скористатися й універсальними пошуковими ресурсами Інтернету. При пошуку інформації з певного регіону (погода, робота, нерухомість, товари, послуги тощо) звернітйея до місцевих порталів.   

♦  Перевіряйте орфографію. Якщо в результаті пошуку не було знайдено жодної сторінки або їх занадто мало, то, можливо, була зроблена орфографічна помилка в написанні слів запиту.

♦  Не пишіть великими літерамиДля підвищення ефективності пошуку заголовні літери в запиті рекомендується використовувати тільки у власних іменах. Наприклад: «місто Харків», «телепередача Кулінарний двобій». 

♦  Не використовуйте в запитах «стоп-слова» - прийменники, сполучники, частки, слова завдовжки менш ніж 4 літери. Уважаеться, що «стоп-слова» не мають значеннєвого навантаження й уповільнюють пошук. Тому вони просто не враховуються пошуковими системами під час обробки запиту. Наприклад, при запиті «ми в Італії» будуть знайдені документи, у які входить слово «Італії».

 ♦ Різні пошукові системи використовують різні алгоритми й механізми пошуку, по-різному оцінюють ступінь відповідності знайдених посилань запиту користувача. Спробуйте відправити той самий запит у різних пошукових системах.

 

3. Створення бібліографічних записів сайтів.

Вибравши потрібні сайти з результуючої сторінки, що видає пошукова система на ваш запит, створіть їхні бібліографічні записи. Створення таких записів підтверджує достовірність інформації, яку ви дібрали за даним запитом. В описі кожного сайту слід, вказати назву й адресу в Інтернеті. Приклад опису сайту: Історія маленької чорної сукні: fun.mobus.com/22393.html

Домашня робота  Опрацюват матеріал теми, зробити короткий конспект

середа, 25 листопада 2020 р.

11 клас Урок 11

 Тема уроку. Створення БД, таблиць та наповнення їх інформацією.

Повторимо вивчене на минулих уроках

Завдання та критерії оцінювання

  •  На оцінку "6" запишіть у зошит теорію, що подана нижче
  •  На оцінку "9" зробіть на своєму комп'ютері базу даних "Бібліотека"(відео 1) і зв'яжіть її (відео 2)
  •  На оцінку "12" зробіть базу даних і запишіть теорію у зошит

Система управління базами даних – це комплекс програмних і мовних засобів, необхідних для структуризації інформації, розміщення її в таблицях, обробки баз даних і підтримки їх в актуальному стані. Основні функції СУБД — це визначення даних (опис структури баз даних), обробка даних і управління даними.

Реляційна база даних є множиною взаємозв'язаних таблиць, кожна з яких містить інформацію про об'єкти певного типу.

Таблиця – регулярна структура, що складається із кінцевого набору одно типових записів.

Microsoft Access є настільною СУБД реляційного типу, яка має всі необхідні засоби для виконання перерахованих вище функцій. Перевагою Microsoft Access є те, що вона має дуже простий графічний інтерфейс, який дозволяє не тільки створювати власну базу даних, але і розробляти прості і складні додатки.

У файлі бази даних Microsoft Access використовують такі типи об’єктів:

·        таблиці для зберігання даних;

·        запити для пошуку та виявлення необхідних даних;

·        форми для перегляда, додавання і зміни даних в таблицях;

·        звіти для аналізу і друку даних у певному форматі.

Microsoft Access 2010 зберігає всі об’єкти бази даних в одному файлі (з розширенням .accdb), хоча і розподіляє їх по різних таблицях. Можна створити скільки завгодно таблиць, використовуючи описані нижче правила.

Основою бази даних є таблиці, в яких зберігаються дані про сутності предметної області. Існує декілька способів створення таблиць Microsoft Access 2010:

  1. створення нової порожньої таблиці;
  2. створення таблиці на основі списку на вузлі SharePoint;
  3. створення таблиці за допомогою імпорту зовнішніх даних;
  4.  створення таблиці за допомогою конструктора.
Для створення нової порожньої таблиці потрібно вибрати на другій вкладці стрічки Создание пункт Таблица. На екрані з’явиться порожня таблиця з двома стовбцями: Код іДобавить поле. Поле Код вміщує в себе унікальний номер кожного рядка цієї таблиці і заповнюється автоматично по мірі додавання записів в таблицю. Для стовпця Добавить поле привласнюється своє ім’я.

Кожне поле характеризується такими властивостями:

· довжина — кількість даних у символах. Від довжини поля залежить, які дані можуть міститися в ньому;

· ім'я — ідентифікатор даних. В одній базі даних не може бути двох полів з однаковими іменами. Крім того, усередині імені забороняється використовувати символи!,.,[,]';

· тип даних — характеристика даних, від якої залежить перелік операцій, які можна застосовувати до даного поля.

Серед типів даних Access є спеціальний тип – Счетчик. В поле цього типу Access автоматично нумерує рядки таблиці у зростаючій послідовності. Редагувати значення такого поля неможна.

Для більш детальної розробки таблиці з встановленням визначених властивостей полів слід використовувати створення таблиці за допомогою конструктору. В режимі Конструктора таблиць задаються імена, типи і властивості полів для таблиці. Кожний рядок в стовбці Тип даних є полем зі списком, елементами якого є типи даних Access. Тип поля визначається характером даних, що до нього заносяться.

Програма підтримує роботу з такими типами даних

Текстові — для запису даних у вигляді одного рядка алфавітно-цифрових комбінацій (тексту) довжиною до 256 символів.

Поле MEMO — для запису даних у вигляді багатьох рядків алфавітно-цифрових комбінацій (тексту), довжиною до 65 535 символів.

Числовий — для запису даних у вигляді числа будь-якого типу (програмою пропонується широкий вибір форматів для запису чисел: ціле, дійсне, дробове, з плаваючою комою тощо).

Дата/час — для запису даних у вигляді дат і/або часу (про­грамою пропонується широкий вибір форматів для запису дат та часу).

Грошовий — для запису даних у вигляді числа в грошових одиницях (програмою пропонується широкий вибір форматів для запису у доларах, гривнях або будь-якій іншій поширеній валюті).

Лічильник — для запису даних у вигляді числа, що вводить­ся автоматично (з уведенням кожного нового запису таке число нарощується на 1).

Логічний — для запису даних у вигляді логічного виразу, що може набувати одного з двох значень true (істина) або false(хиба) і застосовується в логічних операціях. Довжина такого поля — 1 байт.

Поле об'єкта OLE — для запису даних у вигляді об'єктів, які можуть містити файли малюнків, звукові файли, файли відео-кліпів тощо.

Гіперпосилання — для запису даних у вигляді посилання з одного об'єкта на інший (гіперпосилання може вказувати на веб-сторінку, адресу електронної пошти, зовнішній файл з документом Microsoft Office. Наприклад, файли таблиць MS Excel, файли документів MS Word).

Вычисляемое поле —  Обирається, коли необхідно заповнення результатами розрахунку формули, яка використовує одне або декілька полів у тій же таблиці

Мастер подстановок — Обирається у тому випадку, коли потрібно в одній таблиці відобразити зміст іншої таблиці

Кожне поле має індивідуальний набір властивостей, за якими можна встановити, як повинні зберігатися, відображатися і оброблятися дані. Набір властивостей поля залежить від обраного типу даних. Для визначення властивостей поля використовується бланк Свойства поля у нижній частині вікна конструктора таблиць

Переглянути відео про створення БД "Бібліотека"

Відео 1



Внесіть зміни за рекомендаціями у відео: 
1) Встановіть первинні ключові поля у таблиці.
2) Встановіть зовнішні ключі у таблиці.
3) Додайте зв'язки до таблиць у схему даних.
4) Заповніть таблиці даними. Скористайтеся файлом Дані.xlsx. Для копіювання даних виділіть весь стовпчик в таблиці Excel, скопіюйте і вставте в 
Access, виділивши заголовок поля
5) Таблицю "Видача" заповніть на свій розсуд не менше 10 записів.

Відео 2


Встановлення та змінення первинного ключа

  1. Виберіть таблицю, у якій потрібно встановити або змінити первинний ключ. На вкладці Главная у групі Режимы натисніть кнопку Вид і виберіть пункт Конструктор.
  2. На бланку таблиці виберіть поле або поля, які слід використовувати як первинний ключ. Щоб вибрати одне поле, клацніть маркер виділення рядка для потрібного поля. Щоб вибрати кілька полів, клацніть маркер виділення рядка для кожного поля, утримуючи клавішу CTRL.
  3. На вкладці Конструктор у групі Сервис натисніть кнопку Ключове поле. Ліворуч від поля або полів, указаних як первинний ключ, відобразиться індикатор ключа.
  4. У разі збереження нової таблиці, у якій не встановлено первинний ключ, програма Access запропонує створити нове поле для первинного ключа. Якщо натиснути кнопку Так, програма Access створить поле ідентифікатора з типом даних "Автонумерація", щоб кожний запис мав унікальне значення. Якщо в таблиці вже є поле з типом "Автонумерація", програма Access використовуватиме його як первинний ключ. Якщо натиснути кнопку Ні, поле не буде додано й первинний ключ не буде встановлено.
Що таке поле підстановки?

Поле підстановки – це поле в таблиці, значення якого видобуваються з іншої таблиці або запита. За можливості поля підстановки потрібно створювати за допомогою майстра підстановок. Він спрощує процес, автоматично заповнює відповідні властивості поля та створює належні зв’язки в таблиці.
Створення поля підстановки в режимі конструктора
Відкрийте таблицю в режимі Конструктора.
У першому доступному пустому рядку клацніть клітинку в стовпці Ім’я поля, а потім введіть ім’я поля підстановки.
У стовпці Тип даних клацніть стовпець цього рядка, натисніть стрілку, а потім виберіть у розкривному списку пункт Майстер підстановок.
Примітка Залежно від вибраних параметрів майстер підстановок створює списки трьох типів: поля підстановки, поля зі списком значень і багатозначні поля.
Виконайте в майстрі такі дії:
  1. На першій сторінці виберіть параметр У полі підстановки мають бути значення з іншої таблиці чи запиту та клацніть Далі
  2. На другій сторінці виберіть таблицю або запит зі значеннями та клацніть Далі. 
  3. На третій сторінці виберіть одне або кілька полів і клацніть Далі. 
  4. На четвертій сторінці виберіть порядок сортування для полів, що відображатимуться зі списками, і клацніть Далі. 
  5. На п’ятій сторінці налаштуйте ширину стовпця, щоб значення легко читалися, після чого клацніть Далі
  6. На шостій сторінці введіть нове або залиште наявне ім’я поля, виберіть Активувати цілісність даних, потім – Каскадне видалення або Обмежити видалення, після чого клацніть Готово. 
  7. Збережіть внесені зміни.

Домашнє завдання. Закінчити створення бази двних БІБЛІОТЕКА