неділя, 17 січня 2021 р.

8 клас Урок 34

Тема уроку. Знайомство з середовищем програмування. Елементи вікна середовища програмування.

 Однією з найпоширеніших мов програмування серед сучасних мов високого рівня, що використовуються в ПК, є мова Visual BASIC. Visual BASIC 6.0 — це сучасна могутня система про­грамування, яку складає низка компонентів.

Для завантаження програми Visual Basic необхідно на панелі задач Windows відкрити меню Пуск і вибрати опцію Програми, а потім знайти опцію програми Microsoft Visual Basic.

Створення програм в Visual Basic включає в себе проектування додатків, створення робочого середовища і написання програмного коду.

Після запуску Visual Basic з'явиться діалогове вікно New Project (Створити проект), в якому необхідно вибрати тип створюваного проекту.

Для створення проектів в межах даних лабораторно-практичних занять необхідно вибирати піктограму Standard EXE. Після цього на екрані виникне вікно інтегрованого середовища розробки Visual Basic, у якому виконуються основні дії щодо створення програм.

Інтегроване середовище розроблення прикладних програм у системі Visual BASIC 6.0

Одним із компонентів будь-якої сучасної системи програмування, в тому числі системи Visual BASIC, є ін­тегроване середовище-оболонка, що включає вбудований редактор тексту, систему інформаційної контекстуальної допомоги, транслятор-компілятор, компонувальник і на-лагоджувач програм, а також елементи призначеного для користувача інтерфейсу.

Безпосередня взаємодія програміста з інтегрованим середовищем розроблення здійснюється за допомогою за­собів керування, розташованих у головному вікні проекту (рис. .1). Це вікно з'являється на екрані монітора кожно­го разу під час запуску Visual BASIC. Основні його еле­менти розглядаються нижче.

1.2. Рядок заголовка.

Цей рядок розміщується у верхній ча­стині головного вікна проекту. В ньому відображаються назва проекту і назва його екранної форми. У квадратних дужках указується режим роботи: [design] — режим проек­тування або [run] -— режим виконання. Крім того, у пра­вому кутку рядка заголовка є три кнопки, що керують ві­кном екрана: згорнути, розбити, закрити.

1.3. Рядок меню.

Він знаходиться під рядком заголовка і містить кілька пунктів, кожний з яких має власне спадне меню, що відкривається клацанням лівою клавішею миші на цьому пункті. Спадне меню має список команд, які ви­користовуються під час роботи з Visual BASIC.


МенюФайлпризначене для роботи з проектом та формами.МенюПравкамістить досить відомі команди редагування. МенюВид містить команди, що дають змогу розкри­ти в головному вікні проекту інструментальні вікна, необ­хідні для розроблення та налагодження додатка.

1.4. Панель інструментів.

Ця панель, розташована під ряд­ком меню, призначена для виконання команд із рядка ме­ню, що найчастіше використовуються. Вона є швидким і зручним засобом виконання команд одноразовим клацан­ням лівою клавішею миші на вибраній кнопці.


За замовчуванням під час запуску Visual BASIC відо­бражається стандартна панель інструментів, що включає 22 піктограми.

Кнопки (1, 2,3) — це специфічні, характерні для Visu­al BASIC інструменти: 1 — відкривання нового проекту;

2 — додання файлів до проекту; 3 — створення і редагування меню. Інші піктограми є загальноприйнятими в системі Win­dows: 4 — кнопка для завантаження проекту; 5 — кнопка для збереження проекту; 6,7,8 — кнопки для редагування проекту, що розроб­ляється. За їх допомогою виконуються такі операції: вирі­зати, копіювати в буфер, вставити з буфера.

Наступні піктограми є інструментами, які забезпечу­ють пошук (кнопка 9), скасування виконання попередніх команд (кнопка 10) і повторення виконання команди (кнопка 11). Кнопки 12—14 призначені для запуску, припинення і завершення роботи програми. За допомогою наступних шести кнопок панелі інстру­ментів розкриваються шість інструментальних вікон се­редовища проектування Visual BASIC: 15 — вікно провідніка проекту; 16 — вікно властивостей; 17 — вікно розташування форми; 18 — вікно характеристик об'єкта; 19 — вікно елементів керування; 20 — вікно розташування інструментальних вікон. Два інших вікна (екранної форми та редактора коду) розкриваються за допомогою кнопок, розташованих у ві­кні провідника проекту. У правій частині панелі інструментів відображаються ще дві пари чисел, які називаються індикатором положен­ня (21) та індикатором розмірів (22) виділеного (активно­го) об'єкта.

Щодо панелі інструментів, то, як і в багатьох Win­dows-додатках Microsoft, Visual BASIC підтримує широкий діапазон панелей інструментів. Якщо вибрати команду Панель инструментов із меню Вид, то можна побачити список доступ­них панелей інструментів, в якому для вибору потрібної панелі інструментів необхідно встановити позначку поруч із її ім'ям.

Домашнє завдання

Замалюйте і законспектуйте в зошити призначення кнопок стандартної панелі інструментів.

ДОДАТКОВО  НАТИСНИ ТУТ


Немає коментарів:

Дописати коментар