вівторок, 16 березня 2021 р.

8 клас Урок 52

 

Тема уроку. Складання та виконання алгоритмів з елементом управління «список, що розкривається».

Під час роботи з різними програмами користувачеві досить часто доводиться робити вибір певних елементів або налаштувань із запропонованих у діалоговому вікні. На уроці ми ознайомимося з компонентом  TComboBox  (поле зі списком), який дозволяє  робити вибір різних можливостей або режимів роботи.
 Вивчення нового матеріалу
Ще одним компонентом, значення властивостей якого можна використати в логічному виразі в ко­манді розгалуження, є поле з розкривним спис­ком.
Для розміщення на формі поля з розкривним списком потрібно двічі клацнути на кнопці TComboBox (англ. combobox - поле зі списком) на вкладці Standard з компонентами. Після цього поле з розкривним списком з’явиться у верхній лі­вій частині форми, а його ім’я додасться до списку компонентів проекту в полі Components вікна Інспектор об’єктів. За потреби поле з розкривним списком можна перетягнути в будь-яке інше місце форми.
Властивості Top, Left, Height, Width, Name, Color, Enabled, Visible, Font, Text поля з розкривним списком повністю аналогічні до відповідних властивостей поля.
Задати вміст розкривного списку можна у вікні Редактор рядків, яке відкривається вибором кнопки праворуч від поля Items (англ. items - предмети) вкладки Властивості.
Під час виконання проекту можна відкрити цей список і вибрати будь- який його рядок. При цьому відповідний текст потрапляє в поле і стає значенням властивості Text поля з розкривним списком.
Розглянемо, як можна використати поле з розкривним списком у ко­манді розгалуження.
Нехай, наприклад, у ході виконання проек­ту потрібно змінювати значення тільки однієї з властивостей вікна: або заголовок, або колір, або розміри.
Розмістимо на формі поле з розкривним спис­ком і створимо відповідний список.
Розмістимо також на формі кнопку і складемо процедуру - обробник події Click для цієї кноп­ки, під час виконання якої вибиратимемо один з рядків розкривного списку. Залеж­но від вибраного рядка змінюватимуться або заголовок форми, або її колір, або її розміри.
Виберемо перший пункт списку Заголовок і клацнемо кнопку. Тоді під час виконання процедури значення логічного виразу (ComboBoxl.Text = ’Заголовок’) = true, а значить виконуватиметься команда Forml.Caption := ’Заголовок змінений’, яка змінить заголовок вікна, після чого виконання команди розгалуження і всієї процедури закінчиться.
Якщо вибрати другий пункт списку Колір і клацнути кнопку, то під час виконання процедури значення логічного виразу (ComboBoxl.Text = ’За­головок’) = false. Тоді обчислюється значення логічного виразу ComboBoxl. Text = ’Колір’, і воно дорівнює true. А значить виконуватиметься команда Forml.Color := clRed, яка змінить колір вікна, після чого виконання ко­манди розгалуження і всієї процедури закінчиться.
Якщо вибрати третій пункт списку Розміри і клацнути кнопку, то під час виконання процедури значення логіч­ного виразу (ComboBoxl.Text = ’Заголо­вок’) = false. Після цього обчислюється значення логічного виразу ComboBoxl.
Text = ’Колір’, і воно теж дорівнює false.
Після цього обчислюється значення ло­гічного виразу ComboBoxl.Text = ’Роз­міри’, і воно дорівнює true. А значить виконуватимуться команди Forml.
Width := 600 і Forml.Height 300, які змінять ширину і висоту вікна, після чого виконання команди розгалуження і всієї процедури закінчиться.
Якщо не вибрати жодного пункту списку і клацнути кнопку, то значення всіх логічних виразів у розгалуженні будуть false і в цьому випадку не змі­нюватимуться значення жодної власти­вості вікна і виконання процедури за­кінчиться.

Практичне завдання. 

1. Розгадайте кросворд

2. У середовищі програмування  розробіть проект Веселка, у якому після вибору кольору веселки та натиснення кнопки Показати, відкривається допоміжна екранна форма, колір якої відповідає обраному на головній формі.

Домашнє завдання
1. Опрацювати матеріал уроку, законспектувати
2. Ваконати вправу


Немає коментарів:

Дописати коментар