вівторок, 7 квітня 2020 р.

11 клас Урок 55 Технології

Тема уроку: "Умовності та спрощення на складальних кресленнях"

Під час виконання складальних креслень застосовують різні умовнос­ті та спрощення. Це необхідно для того, щоб зменшувати витрати часу на виконання креслень та зробити їх більш виразними і зрозумілими. Для правильного читання складальних креслень треба знати, які можуть бу­ти на них умовності та спрощення.

 Якщо на складальному кресленні є розрізи та перерізи, січні площини яких проходять уздовж осей болтів, шпильок, гвинтів, штифтів, непорожнистих валів, важелів, шпонок; то їх зображують нерозсіченими (поз. 2, 4, 5). Так само показують гайки, шайби і кульки.

Кріпильні різьбові деталі з'єднань показують спрощено — без фасок (поз. 2). Дозволяється не зображувати зазори між стерж­нем (наприклад, болта) і отвором у з'єднуваних деталях. Різьбу можна показувати на всій довжині болта чи шпильки.
 
Якщо виріз має кілька однакових рівномірно розміщених деталей на ньому, то зображують тільки одну-дві з них, а решту показують умовно чи спрощено, записавши пов­ну їх кількість у специфікацію.
 
 
Дозволяється не зображувати на будь-якому з виглядів складального креслення окремі деталі, які заважають ро­зумінню будови інших деталей. Над таким зображенням складального креслення виконують напис про те, які де­талі виробу на ньому не показано. На складальному кресленні знімача  на виг­ляді зверху рукоятку 5 з кільцями 4 не показано. Відповідно під зображенням є напис «Поз. 4 і 5 не показано».Форму цих деталей визначають за іншими зображеннями. Наявність зображення рукоятки з кільцями на вигляді зверху ускладнює розуміння форми коромисла 1.
 
Якщо вигляд, розріз чи переріз на складальному крес­ленні являє собою симетричне зображення, то показують тільки його половину чи трохи більше половини і проводять лінію обриву. Для симетричних зображень до­цільно застосовувати поєднання половини вигляду з поло­виною відповідного розрізу.

Завдання. Законспектуйте.
Домашнє завдання: Опрацюйте конспект

Немає коментарів:

Дописати коментар