понеділок, 6 квітня 2020 р.

3 клас Урок 28

Тема уроку: Порівняння текстів з оманливою та правдивою інформацію. Пошук хибних висловлювань у текстах (на основі інформації з інших предметів).


Казка про квітку бажань
На чотирьох острівцях Синього моря жили чотири чарівниці – чотири феєчки-сестриці: Моряна, Зоряна, Сніжана та Злата. Всі вони дуже любили квіти, і в кожної з фей була своя особлива, неповторна квітка. Всі чотири квітки були різні: біла, червона, жовта й синя. Всі були прекрасні й незвичайні, тому що ці квіти ніколи не в’янули. Але тільки одна з них була дійсно чарівною – квіткою здійснення бажань.
Бажаючих побачити це диво не бракувало. Адже в кожного є своя мрія. От тільки знайти правильний шлях до чарівної квітки міг не кожен. На який саме острів вирушити? Адже їх – чотири. У якої з фей ця диво-квітка?
Можете і ви спробувати знайти квітку здійснення бажань. Хочете? Тоді вперед!


№1 – острів феї Злати;
№2 – острів феї Сніжани;
№3 – острів феї Моряни;
№4 –острів феї Зоряни.


Ось ви й на березі Синього моря. Перед вами чотири  прекрасні човни, які готові швидко з вітерцем домчати вас на той острів, який ви оберете.  Але не спішіть, вибір можна зробити лише один раз. Тож не  помиліться!
Біля човнів вас зустрічають дві жінки. Одна з них Правда, інша – Неправда. Вони спробують вам показати, який острів обрати. Лише пильнуйте, не переплутайте правду з брехнею!
Ось підходить до вас одна з цих жінок і каже:
-         Чарівна квітка – не червона. У Зоряни квітка жовта. У Сніжани  – не синя.
Друга з жінок говорить:
-         У Моряни-феї квітка біла. У Зоряни – не синя. А чарівна квітка не жовта.
От і все. Тепер поміркуйте і вирішуйте, куди вирушати за квіткою здійснення бажань! Зважайте, що одна із жінок говорила неправду.
Визначне, у кого яка квітка. Зробивши свій вибір, погляньте на карту і за номером обраного острова дізнайтеся, чи вдалося вам знайти квітку здійснення бажань.
Жовта (синя, біла) квітка – ось вона:
Гарна, та не чарівна,
А щоб чарівну дістати,
Треба краще міркувати!
Ось яка вона, поглянь –
Квітка здійснення бажань!
Розумникам таким, як ви,
Усього можна досягти!
Розв’язання задачі
Зіставивши слова Правди і Неправди, видно, що Неправда говорила перша, бо якщо в Зоряни дійсно квітка жовта, то слова іншої жінки лише підтвердять ці твердження, що неможливо за умовою. Отже, можемо занести в таблицю відомі дані (слова Неправди – вносимо навпаки).

Біла квітка
Червона квітка
Жовта квітка
Синя квітка
Моряна
+
-
-
-
Зоряна
-
+
-
-
Сніжана
-
-
-
+
Злата
-
-
+
-




За даними Неправди визначаємо, що чарівна квітка – червона, а отже, вона у Зоряни. Треба пливти до неї.



Перегляньте презентацію:


Немає коментарів:

Дописати коментар