середа, 28 квітня 2021 р.

11 клас Урок 30


Тема уроку. Використання у звітах обчислювальних полів 




Мета: формувати практичні уміння створювати звіти у MS Access різними способами, редагувати звіти у режимі конструктора, формування навиків самостійної роботи студентів

Організаційний момент 
Розминка (Логічні задачі) 
Перевірка домашнього завдання 
Актуалізація вивченого матеріалу 
Вивчення нового матеріалу 


Теоретичні відомості

Звіт – це об'єкт бази даних, який використовується для відображення і узагальнення даних. Як правило, звіт є кінцевим продуктом БД, призначених для друку, і при створенні звіту можна комбінувати дані з таблиць, запитів і навіть форм. За допомогою звітів можна переглядати, форматувати та підсумовувати дані, можна використовувати такі параметри як сортування, групування та зведення даних. Звіти можуть містити докладні відомості про окремі записи, зведені відомості про великі групі записів або і про те, і про інше. Інформацію на звітах можна формувати на потрібному рівні деталізації і в кількох форматах.
Створювати звіти в базі даних Access можна декількома способами, які пропонуються вкладці Створення стрічки у групі Звіти (Рис. 1).


Рис.  1 Створення звітів

  • Звіт дозволяє створити найпростіший табличний звіт, що містить усі поля з джерела записів, вибраного в області переходів.
  • Конструктор звітів відкриває порожній звіт у режимі конструктора і дозволяє додати в нього потрібні поля й елементи керування.
  • Пустий звіт відкриває порожній звіт у режимі розмітки і відкриває список полів, за допомогою якого можна додавати поля до звіту. При перетягуванні поля на звіт створюється вбудований запит, який зберігається у властивості Джерело елемента керування.
  • Майстер звітів запускає покроковий майстер, за допомогою якого можна задавати поля, рівні угруповання/сортування та параметри макета. В результаті роботи майстра буде створено звіт на базі вибраних параметрів.
  • Етикетки викликає майстер, в якому можна вибирати стандартний або настроюваний розмір підписів, а також указувати, які поля потрібно відображати та як їх слід сортувати. У результаті майстер створить звіт з підписами на базі вибраних параметрів.
У програмі Access макет звіту розбитий на розділи.

У клієнтській базі даних розділи звіту можна переглянути у режимі конструктора. У режимі розмітки розділи виділені не так чітко, однак вони є і їх можна вибирати з розкривного списку на вкладці Формат у групі Виділення. Розглянемо і охарактеризуємо призначення кожного з семи розділів у порядку їх розташування у звіті.
Рис. 2. Звіт у режимі Конструктора

1) Заголовок звіту - містить інформацію, що виводиться тільки один раз на початку звіту на титульній сторінці, наприклад емблему, назву звіту або дату. Якщо у цьому розділі міститься обчислюваний елемент управління, в якому використовується агрегатна функція підсумовування, то сума буде розраховуватись для всього звіту. Заголовок звіту друкується перед верхнім колонтитулом сторінки.
2) Верхній колонтитул сторінки містить інформацію, що виводитиметься на друк вгорі кожної сторінки звіту, наприклад: назву звіту, дату або час формування поточного звіту тощо.
3) Заголовок групи  друкується перед кожною новою групою записів. Цей розділ використовується для друку назви групи.
Наприклад, якщо звіт згрупований по відділам, у заголовках груп можна вказати їх назви. Якщо помістити в заголовок групи обчислюваний елемент управління, в якому використовується агрегатна функція підсумовування, то сума буде розраховуватись для поточної групи. У звіті може бути кілька заголовків груп в залежності від кількості рівнів групування.
4) Область даних  містять елементи керування, які становлять тіло звіту.
5) Примітка групи - виводиться на друк наприкінці кожної групи записів. Тут відображаються зведені дані для групи. У звіті може бути кілька приміток груп в залежності від кількості рівнів групування.
6) Нижній колонтитул друкується внизу кожної сторінки. Використовується для нумерації сторінок або даних, які стосуються кожної сторінки.
7) Примітка звіту  виводиться один раз наприкінці звіту і використовується для відображення підсумків та іншої зведеної інформації по всьому звіту. 

Послідовність створення звіту у програмі Access
Виконавши описані нижче кроки, можна створити звіти для локальної бази даних Access.
1) В області переходів вибрати (виділити) джерело записів для звіту – таблицю або запит.Джерело записів має містити всі рядки та стовпці, дані з яких необхідно додати до звіту. Якщо джерело записів ще не створено, можна скористатись засобом Пустий звіт або ж створити таблицю (таблиці або запит) із потрібними даними.
2) Вибрати спосіб для створення звітів, натиснувши відповідну кнопку на вкладці Створення стрічки у групі Звіти. Якщо запуститься майстер, виконати його вказівки, а на останньому етапі натиснути кнопку Готово. Звіт буде відкрито у режимі розмітки.
3) Відформатувати звіт, щоб домогтися бажаного зовнішнього вигляду. Для цього можна змінювати розмір полів і підписів, виділяючи їх і перетягуючи їхні краї. Можна розташовувати поля в потрібному порядку, виділяючи їх (і відповідні підписи, якщо вони є) і перетягуючи в інше місце. Також можна за допомогою команд контекстного меню розділяти або об'єднувати клітинки, видаляти або вибирати поля чи виконувати інші завдання форматування.
При бажанні в звіт можна додати групування, сортування або підсумки, клацнувши правою кнопкою миші на полі, до якого необхідно застосувати відповідну операцію, і вибравши потрібну команду з контекстного меню. Крім того, коли звіт відкрито в режимі розмітки або конструктора, функції групування, сортування й підсумків можна додати за допомогою засобів групи Групування та підсумки на вкладці Конструктор стрічки. Ці та інші засоби дозволять зробити звіт ще привабливішим і зручнішими для читання.
У програмі Access передбачені потужні функціональні інструменти для виділення даних у звітах. Для кожного елементу керування або їх групи можна додати до 50 правил умовного форматування, а у звітах можна використовувати для порівняння гістограми даних із різних записів. 

Додати умовне форматування можна в такий спосіб.
1) Відкрити звіт у режимі розмітки (подання макета).
2) Вибрати усі елементи керування, до яких потрібно застосувати умовне форматування, і потім на вкладці Формат у групі Форматування елементів керування натиснути кнопку Умовне форматування.
3) У діалоговому вікні Диспетчер правил умовного форматування натиснути кнопку Створити правило.
4) У діалоговому вікні Нове правило форматування в області Виберіть тип правила вибрати потрібне значення:
  •  щоб створити правило, яке обчислюватиметься для кожного запису окремо, вибрати значення Перевірити значення в поточному записі або використати вирази;
  •  щоб створити правило, яке порівнюватиме записи між собою за допомогою гістограм, вибрати значення Порівняти з іншими записами.
5) В області Змініть опис правила сформувати правило, яке визначатиме, коли слід застосовувати форматування та яким воно має бути, а потім натиснути кнопку OK.
6) Щоб для цього ж елемента керування або набору елементів керування створити додаткове правило, слід повторити цю процедуру, починаючи з кроку 4.

Access дає змогу до баз даних застосовувати теми, при цьому обрана тема Office, шрифт або колір застосовується не лише до поточного звіту, а й до всіх форм та звітів у базі даних.

1) Відкрити звіт у режимі розмітки.
2) На вкладці Знаряддя для макетів звітів => Конструктор у групі Теми вибрати потрібну тему, колір або шрифт. З колекції Теми можна задати кольори та шрифти відповідно доготової схеми. Підводячи покажчик миші до різних тем у колекції, можна переглянути ефекти. Щоб вибрати тему, слід клацнути її, а потім зберегти звіт.
Щоб виконати попередній перегляд звіту треба відкрити звіт, вибравши його в області переходів, і на вкладці Файл виконати команду Друк, а потім – Попередній перегляд. Після цього звіт буде відкрито у режимі попереднього перегляду. За допомогою команд на вкладці Попередній перегляд можна виконати наступні дії:
  •  надрукувати звіт;
  •  змінити розмір або макет сторінки;
  •  змінити масштаб або переглянути кілька сторінок;
  •  оновити дані в звіті;
  •  експортувати звіт до файлу іншого формату.
Щоб повернутися в робочу область бази даних, на вкладці Попередній перегляд у групі Закрити треба вибрати команду Закрити вікно.

Друк звіту можна виконати не тільки з режиму попереднього перегляду, а й за допомогою команди Друк на вкладці Файл. При цьому можна буде задати додаткові параметри друку, наприклад кількість сторінок і копій, а також указати принтер.

Щоб надіслати звіт на принтер за промовчанням не змінюючи параметри друку, можна скористатися командою Файл => Швидкий друк або клацнути правою кнопкою миші звіт в області переходів і вибрати команду Друк.

Фізкультхвилинка 
Робота за комп'ютером 
Релаксація 
Інструктаж домашнього завдання 
Підсумок уроку 
Домашнє завдання

10 клас Урок 30 Технології


Тема уроку.Стан та проблеми правового забезпечення підприємництва. Недоліки чинного законодавства.

Організаційний момент 
Розминка (Логічні задачі)
 
Перевірка домашнього завдання 

 
Актуалізація вивченого матеріалу
 
Вивчення нового матеріалу

Для України, яка знаходиться на перехідному етапі і в якій ще панує високо монополізована економіка, становлення та розвиток підприємництва як приватного сектора економіки набуває виключної актуальності.

Аналіз законодавчого забезпечення розвитку підприємництва в Україні дозволяє зробити деякі загальні висновки:

по-перше, законодавча база, яка забезпечує розвиток та регулювання підприємництва в Україні, знаходиться на початковій стадії, на етапі формування;

по-друге, недостатні правові гарантії усіх форм власності та захисту приватної власності як основної умови розвитку підприємницької діяльності;

по-третє, відсутність єдиної державної політики підтримки підприємництва, зокрема малого, відповідної нормативно-правової бази та дійового механізму реалізації такої політики.

Розв'язання існуючих проблем розвитку підприємництва в Україні, створення відповідного середовища потребують докорінної переорієнтації державної політики розвитку підприємництва. Завдання полягає в тому, щоб суттєво розширити його роль і місце в економічному житті суспільства. Саме з огляду на це слід виходити при розробці та реалізації заходів щодо нормативно-правового забезпечення розвитку підприємництва. Втілення у життя цього завдання неможливе без усунення основних недоліків, які притаманні законодавчій практиці.

Основні недоліки правового забезпечення підприємництва в Україні:

1. Відсутність єдиної законодавчої стратегії стосовно розвитку підприємництва. Вона важлива передусім для забезпечення повноти законодавства щодо господарських відносин, послідовності проведення курсу на розвиток ринку з урахуванням перехідного характеру української економіки, обмеженості поєднання часових та стійких правових норм.
2. Неоднозначність, нестабільність і суперечливість чинної нормативно-правової бази розвитку підприємництва. Зростаючий потік нормативних актів різного рівня, особливо відомчих актів, нерідко викривлюючи основне законодавство, породжуючи атмосферу перманентного правового хаосу, є живильним середовищем правового нігілізму, який укорінюється в свідомості більшості підприємців. Крім того, слід підкреслити, що розгул підзаконних актів дуже часто вихолощує або змінює суть та букву основного закону. Це, на жаль, стосується й урядових рішень.
3. Практично не функціонуючий характер багатьох правових актів, дуже низька виконавча дисципліна щодо нормативно-правових документів. Багато з положень Конституції України не можуть бути реалізовані і залишаються лише декларацією доки не введені в дію закони, які визначатимуть конкретний механізм, порядок і процедури їх здійснення. Безпомічність державної системи виконання законів дедалі більшою мірою компенсується активністю підпільних мафіозних структур, які починають вершити суд і розв'язують господарські суперечки та конфлікти поза будь-якими правовими нормами.
4. Наявність у законодавстві багатьох нечітких норм, які за бажанням можна піддати будь-якому трактуванню. Саме вони надали можливість формувати фінансові "піраміди", які позбавили збережень багатьох наших співвітчизників.
5. Необґрунтованість законодавчих обмежень та вимог, які містяться в окремих нормативно-правових актах. Це один із наслідків відсутності широкого обговорення проектів законів, інших нормативних актів. Передусім це стосується відсутності практики залучення до обговорення проектів правових актів представників громадських об'єднань підприємців. 6. Наявність правового нігілізму як антиподу правової культури. Сутність правового нігілізму становить ігнорування права, юридичних норм та загальноприйнятих правових цінностей, зневажливе ставлення до правових принципів і традицій. Основними причинами виникнення правового нігілізму є приниження чи перебільшення ролі права в регулюванні підприємництва; порушення прав особи; недосконалість законодавства. Важливу роль у появі такого негативного суспільно-правового явища відіграє недосконалість правової освіти та елементарне незнання права
.

Фізкультхвилинка 
Робота за комп'ютером 
Релаксація 
Інструктаж домашнього завдання 
Підсумок уроку 
Домашнє завдання

8 клас Урок 62


Тема уроку. Розв'язування компетентнісних задач



Мета:
✵ навчальна: сформувати в учнів предметні ІКТ-компетентності, навчити розв'язувати задачі компетентністного характеру;
✵ виховна: виховувати дисциплінованість, наполегливість у навчанні;
 розвивальна: розвивати пам'ять, уміння планувати власну діяльність, естетичний смак, навички творчої роботи
Організаційний момент
Будь наполегливим і не бійся помилитися. 
Розминка (Логічні задачі) 

Дано п’ять слів, чотири з них об’єднані спільною ознакою, а „п’яте” – зайве. За кожну правильну відповідь команди отримують по 1 балу.  Знайди зайве слово:

  1. Дощ, сніг, опади, іній, град;
  2. Число, ділення, віднімання, додавання, множення;
  3. Веселий, жвавий, сумний, смачний, обережний;
  4. Береза, сосна, дерево, ялина, дуб;
  5. Продавець, учитель, лікар, велосипедист, столяр.
Перевірка домашнього завдання 
Актуалізація вивченого матеріалу
 
Вивчення нового матеріалу

Фізкультхвилинка 
Робота за комп'ютером 
Практична робота "Створити орнамент за інструкцією відеоуроку"
Релаксація
 Вправа «Прокидайся, третє око»
 Людина бачить не лише очима. Мудрість, витримка, розум, спокій можуть прокинутись у вашому «третьому» оці. Витягніть вказівний палець, покладіть на лоб між брів над носом. Потріть цю точку, промовляючи: «Прокидайся, третє око».
Інструктаж домашнього завдання
Підсумок уроку 
Домашнє завдання

неділя, 25 квітня 2021 р.

8 клас Урок 61


Тема уроку. Розвязування компетентнісних задач



Організаційний момент 

Любі діти, добрий день!

Зичу праці і старання!

А ще, друзі, всім бажаю

Сил, натхнення на весь день! 

Розминка (Логічні задачі) 

Актуалізація вивченого матеріалу 

Вивчення нового матеріалу 
Компетéнтність — проінформованість, обізнаність, авторитетність. Компетентність у перекладі з латинської competentia означає коло питань, у яких людина добре обізнана, має знання та досвід. Компетентність також визначається як набута у процесі навчання інтегрована здатність особистості, яка складається із знань, досвіду, цінностей і ставлення, що можуть цілісно реалізовуватися на практиці при розв’язанні компетентнісних задач. 

субота, 24 квітня 2021 р.

6 клас Урок 31


Тема уроку. Реалізаці програмного проєкту відповідно до розробленого сценарію


Мета:

Знаннєвий компонент: знати етапи розробки сценарію та інформаційної моделі для гри; вміти створювати складні проекти у середовищі Скретч 2, розбивати складну задачу на підзадачі під час виконання проекту.
Діяльнісний компонент: розробити сценарій та інформаційну модель для гри; створювати нові проекти засобами середовища Скреч 2 із повтореннями, розгалуженнями та циклами.
Ціннісний компонент: розвиток алгоритмічного та логічного мислення, світоглядних уявлення про роль інформаційних технологій у сучасному світі, кругозору, умінь узагальнювати та міркувати, дослідницьких навичок.
Організаційний момент 
Розминка (Логічні задачі) 



Перевірка домашнього завдання Актуалізація вивченого матеріалу 
В чому полягає важливість якісного сценарію та інформаційної моделі для гри?
Чи можливо вносити зміни в сценарій під час реалізації програмного проекту?
Як можна змінювати значення властивостей об’єктів під час виконання проекту в Скретч ?
Вивчення нового матеріалу 


Фізкультхвилинка

5 клас Урок 31


Тема уроку. Цикл з умовою.


Мета:

·         навчальна: навчити учнів створювати циклічні алгоритми з умовою в середовищі Скретч;

·         розвиваюча: розвивати логічне мислення; формувати вміння діяти за інструкцією, планувати свою діяльність, аналізувати i робити висновки;

·         виховна:  виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, дисциплінованість

Організаційний момент
Ось дзвінок сигнал подав —
До роботи час настав.
Ось і ми часу не гаймо,
А урок свій починаймо
Розминка (Логічні задачі)
Два слова злилися,
 Що наробив – біда
 Скоріше розділіть
 Мені їх дітвора.
 Відповідь:          
Перевірка домашнього завдання 
Актуалізація вивченого матеріалу

Вивчення нового матеріалу 


Фізкультхвилинка
Робота за комп'ютером 

пʼятниця, 23 квітня 2021 р.

10 клас Урок 61

Тема уроку. програмні засоби обробки документів та інформації

Мета:

навчальна: розглянути програмні засоби обробки документів та інформації; види систем обробки текстів; звернути увагу на розгляд комунікаційних технологій;
розвивальна: розвивати логічне мислення, пам’ять; формувати вміння узагальнювати;
виховна: виховувати інформаційну культуру, формування бережливого ставлення до обладнання комп’ютерного кабінету, виховання уміння працювати в групі; формування позитивного ставлення до навчання

 Розминка (Логічні задачі)
 
Актуалізація вивченого матеріалу
Прийом «Вивчали – не вивчали»
Учням потрібно визначити поняття, які вони вже вивчали та які ще їм не відомі.
Ø Системи управління електронними документами                       +
Ø Технічні засоби обробки документів та інформації                    +
Ø Класифікація офісної техніки                                                       +
Ø Засоби створення, зберігання, обробки, копіювання і транспортування документів                                                           +
ØПрограмні засоби обробки документів та інформації
Ø Види систем обробки текстів                                                                 -
Ø Комунікаційні технології                                                              -
Повідомлення теми уроку
Пропоную учням уважно прочитати тему уроку та  визначити, що від них очікується, яких знань їм слід набути, що навчитися робити.
Завдання уроку:  зрозуміти, які існують програмні засоби обробки документів та інформації; навчитися визначати види систем обробки текстів
Мотивація навчальної діяльності
Мотиваційні запитання
Ø Наскільки для мене важливо знати програмні засоби обробки документів та інформації?
Ø Чому я буду докладати всіх зусиль, щоб досягти мети уроку?
Ø Для кого я навчаюся у школі?
Ø Наскільки чітко я розумію важливість розв’язання зазначених завдань уроку?
Вивчення нового матеріалу
 


Записування інформаційних повідомлень у вигляді тексту - один із найстаріших та найпоширеніших методів їх зберігання. У давнину люди записували тексти очеретяними паличками на табличках із сирої глини, етилом на папірусі, гусячими перами на пергаменті та папері. Копії з книжок робили вручну.

понеділок, 19 квітня 2021 р.

11 клас Урок 59 Технології


Тема уроку. План будинку. Фасад. Створення розрізу будинку. Масштаби будівельних креслень. 

Організаційний момент
Люблю я свій розум,
Увагу та пам'ять.
Працює мій мозок.
І вчусь я старанно.
Сприймаю все нове
І мислю логічно.
Учителя слово
Здійсню практично.
Розминка (Логічні задачі) 

Перевірка домашнього завдання 

Актуалізація вивченого матеріалу 


Вивчення нового матеріалу 
Фізкультхвилинка 


Робота за комп'ютером 
Релаксація 
Інструктаж домашнього завдання 
Підсумок уроку 

Домашнє завдання
Опрацювати матеріал теми, створити опорний конспект "Масштаби будівельних креслень"

11 клас Урок 60 Технології

Тема уроку. Призначення і види технічних схем . Графічні зображення, що застосовуються при виконанні схем. 



Організаційний момент
Перлини мудрості. Креслення — це мова техніки
Уміння креслити знадобиться таким технічним фахівцям, як дизайнери, архітектори, топографи, будівельники, інженери, фізики, машино- та авіабудівники. Гуманітаріям може воно стати в пригоді для розвитку логічного і просторового мислення. Сьогодні важко назвати сферу діяльності людини, у якій не застосовували б уміння зображати або розуміти креслення.
Розминка (Відгадай ребус
Перевірка домашнього завдання 
Актуалізація вивченого матеріалу
Записати слова, якы выдносяться до креслення

 
Вивчення нового матеріалу

Призначення та основні види технічних схем.

Схеми входять до комплекту конструкторської документації та містять дані, необхідні для проектування, виготовлення, складання, регулювання, налаштування й експлуатації виробу.

На відміну від складального кресленика, на схемі позначають не всі деталі, які входять до складу виробу, а лише ті, які потрібні для пояснення принципу його дії.

Схема — графічне зображення, на якому за допомогою умовних позначень подано складові частини виробу, їх взаємне розташування і зв'язки між ними; один з видів графічних моделей виробів.

Різновиди схем ГОСТ 2.701-84

11 клас Урок 29

Тема уроку. Створення звіту за однією та кількома таблицями. Групування даних у звітах. 


Організаційний момент
 Сьогодні ми з вами розглянемо тему: «Створення звітів за однією та кількома таблицями. Групування даних у звітах..» Мета сьогоднішнього уроку сформувати поняття звіт, навчитись створювати звіт на основі однієї та кількох таблиць, а також групувати дані у звітах.
Мотивація навчальної діяльності
На попередньому занятті ми вибирали в таблицях записи, що задовольняють певні критерії. Але в багатьох випадках вибрати записи  значить зробити тільки половину справи, адже часто з ними потрібно виконати якісь підсумкові операції: підрахувати їх кількість, підсумувати значення того чи іншого поля тощо. Підсумкову операцію, наприклад обчислення середнього віку учнів у кожному класі або визначення кількості класів, у яких викладає кожен учитель, часто виконують відразу над багатьма групами записів. У табличному процесорі для виконання таких завдань, нагадаємо, використовують проміжні підсумки та зведені таблиці, а в СКБД застосовують спеціальні різновиди запитів. Крім того, у СКБД Microsoft Access засобом відображення на аркушах друкованого формату підсумкових характеристик для груп записів є звіти. Ці засоби ми розглянемо на сьогоднішньому уроці.
Розминка (Логічні задачі) 

Перевірка домашнього завдання 

Актуалізація вивченого матеріалу. Розгадай ребус

Вивчення нового матеріалу

Фізкультхвилинка 

10 клас Урок 29 Технології

Тема уроку. Необхідність та суть державного регулювання підприємництва.



Організаційний момент
Девіз уроку: "В майбутньому ми зуби не зламаєм, бо секрети бізнесу на "відмінно" знаємо"
 Розминка 

Перевірка домашнього завдання 

Актуалізація вивченого матеріалу
Економічний диктант 
1. Чи має вади ринкова економіка?
2. Чи є загрозою економічній безпеці країни зростання дефіциту державного бюджету?
3. Чи зростає з розвитком суспільства схильність до заощаджень?
Вивчення нового матеріалу
 
Державне регулювання підприємництва - це система правових, організаційних, адміністративних та регулятивно-контролюючих заходів держави, спрямованих на створення сприятливих умов для становлення та розвитку підприємництва (сприятливого підприємницького середовища) і на його підтримку, а також управління державним сектором економіки для забезпечення ефективності та конкурентноздатності національної економіки.

неділя, 18 квітня 2021 р.

5 клас Урок 30


Тема уроку. Цикли з лічильником.


Мета:
  • навчальна: навчити учнів створювати циклічні алгоритми в середовищі Скретч;
  • розвиваюча: розвивати інформаційну культуру, логічне мислення, пам’ять; формувати вміння узагальнювати, міркувати;
  • виховна: виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, дисциплінованість.
Організаційний момент 
Ось дзвінок нам дав сигнал,
Працювати час настав.
Тож і ми часу не гаймо,
Урок інформатики  починаймо.
Розминка (Виконай вправу)
 

Перевірка домашнього завдання
 

Актуалізація вивченого матеріалу (розгадай ребус)
Вивчення нового матеріалу 

Фізкультхвилинка

 
Робота за комп'ютером 
Для виконання проекту можна перейти в онлайн середовище Скретч за посиланням і виконати завдання https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=home
Релаксація 
Інструктаж домашнього завдання 
Підсумок уроку 
Домашнє завдання